06 вересня 2018

Золота підкова Львівщини: 5 замків і костел - Підгорецький, Олеський, Золочівський, Свіржський, Старосільський

Золота підкова Львівщини доволі попсовий туристичний маршрут на якому гасають колони автобусів, але це не означає, що там нема шикарних місць. Власне для мене було важливим потрапити в один Підгорецький замок для того щоб поїздка стала вдалою. А ми там побували тричі.
Для атмосфери раджу коротке відео по поїздці:
Цей пост логічне продовження першої частини "Темрява Тараканівського форту: ініціалізація поїздки" в якому ми відвідали Дубно та Тараканів.

Підгорецький замок

В той же день де закінчилась перша частина, знаючи, що Підгорецький по нашому приїзду вже буде зачинено, ми встигли подивитись на нього через паркан в теплих кольорах заходу сонця.
І якщо від паркану він далеко і майже нічого не видно, то поряд з ним є гідні бонуси:
- майже монолітний костел - "Костел Воздвиження Чесного Хреста та Святого Йосифа"
- тендітні (на фоні костелу) колони зі скульптурами.
А на спуску ще є гарна галявинка з пам'ятником з якої відкривається вид на простори. Так що навіть із закритою брамою, там є що робити. 
1. Костел / 2. Колони
3. Підгорецький замок:
Трішки про замок:
Будівництво: 1635-1640
Підгорецький замок є одним із найкращих в Європі зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями.
Підгорецький парк належить до пам'яток садово-паркового мистецтва державного значення. Побудований на рівні найкращих зразків так званих «італійських парків», він є найгарнішим і чи не єдиним в Україні парком такого типу. Розкішний колись парк оточує замок з усіх боків, його план вирізняється цілісністю художнього задуму і глибоко продуманим взаємозв'язком рельєфу, архітектури, скульптури й рослинності.
4. 
Подивившись і оцінивши, що нас очікує на наступний день, ми раненько вже були на касі (яка до речі відкрилась раніше розкладу). 
Є два квитки: лише ззовні, ззовні + в середині. "В середині" звучало цікавіше ніж було насправді, але вид з балкончика на який інакше не потрапиш виправив ситуацію. Та і вартість квитка там відповідна. 
5. Стан фасаду:
6. Двір - мабуть найцікавіша частина (доступний по дешевшому квитку):
Двір мені дуже сподобався: стільки різнокаліберної плитки, все в камені - виглядає дуже "по багатому". В сонячну погоду все таке блискуче. Дивне і цікаве місце водночас + не пам'ятаю чогось такого в інших замках по Україні.
7.

Олеський замок

Пункт №2 другого дня був замок, про який я думав "місце одного ракурсу", "з далеку гарніше ніж під стінами", "там нема що робити". А вийшло гідне місце ще й з картиною на два поверхи :)
По порядку: здалеку на замок відкриваються хороший вид, банально з траси можна їм милуватись. Це безперечно плюс, адже це дає гарні ракурси з будь-якого пагорба, той же Підгорецький значно далі від траси і навіть 300мм там особливо не допоміг, а з інших сторін закритий деревами і варіант тільки один - коптер, коли тут - свобода.
8. Фото зі зворотнього шляху:
9. А ось ракурс якщо піднятись трішки вище рівня будівлі. Поля на фоні тішать відсутністю накопиченням плям (що не скажеш про ракурс на інші 180⁰ - там починають блищати дахи будинків):

Бонуси по дорозі

Як не дивно, але з року в рік найважче це пофотографувати якісь сезонні речі, тут нам фортануло з обраними датами і ми змогли пофотографуватись в полі.
10.
11. Потроху треба виконувати "хотєлки":
12. Ще один фото-бонус по дорозі:
13. Вигнанець:

Золочівський замок

В кінцевому варіанті маршруту ми планували оминути Золочівський замок бо ззовні він трішки унилий, часу на все не вистачало та і дорога туди не ок. Але піднявся бунт, так як без нього Золота підкова не виходить і ми все-таки заскочили в нього, а саме у Великий житловий палац так як Китайський палац вже зачинявся.
14. Ззовні він точнісінько такий як на фотографіях з гугла - унилінький і не зрозуміло де там замок, але в середині є на що подивитись:
У Великому палаці представлено понад 550 експонатів, у тому числі 122 одиниці живопису, 123 одиниці меблів, зброя, порцеляна, скульптура, килими, речі, знайдені під час реставраційних робіт, мисливські трофеї та інше та ще багато копій європейських художників.
15. Туди варто їхати заради експозиції:

Свіржський замок

Свіржський замок порадував так порадував. Хоч в середину ми і не потрапили, але програма мінімум - "повечеряти під мурами" сповна окупила дорогу; вид з озера в парі з повітряною кулею, що пролітала транзитом, так взагалі вивели вечір на приємну ноту і залишили крутецькі спогади. Навіть інтелігентний алко-сторож дивився там майже доречно, єдине попросив більше не літати :|
16. Вид заради котрого варто їхати:
17. Неочікуваний бонус:
18. Вид згори:
Хоча замок доволі простий, але його місцезнаходження в моєму власному топі виводить його доволі високо.
Для цієї поїздки замки розподілились наступним чином: Підгірці, Свірж, Олесько і потім з хорошим відривом - Дубно, потім - Золочів і десь там - Старе Село.
19. На зворотньому шляху ми майже наздогнали кулю:

Старосільський замок

Старосільський замок в порівнянні з іншими дуже великий і насправді чимось нагадав мені Меджибіж, який виграє у цьому двобої.
Замок великий і, нажаль, там нема на що дивитись, ми в нього заскочили чисто заради галочки.
20. Візуалізація стану:
21. Туристів тут мало, так що використовують як пастбище:

Бонуси по дорозі vol. 2 

Це місце, сподіваюсь, не потребує окремого представлення. Головне не забути із собою захист від комарів яких там стільки, що "пройти увесь тунель" можна записати 13-м подвигом для Геракла.
22. Тунель:
23. Той самий тунель :)

2 коментарі:

  1. А вийшло гідне місце ще й з картиною на два поверхи :) - такой же сюрприз есть и в Золочевском замке 😉
    Все фото супер, особенно Подгорецкий 🖤

    ВідповістиВидалити