15 вересня 2017

Верф на столі

Протягом трьох років в мене була чудова можливість слідкувати за будівництвом справжнього шлюпа - HMS Pegasus. Хоча й не у повний розмір, а у масштабі 1:64.
Розміри: 
 ◌ довжина - 820 мм;
 ◌ ширина - 260 мм;
 ◌ висота - 620 мм.

HMS Pegasus - вітрильний бойовий корабель у Британському королівському флоті.
Шлюп - корабель, що не має рангу, з рейтингом «24-гарматний» або нижче, і тому що не вимагає командира в званні капітан.
Будівництво шлюпу почалось 12 жовтня 2014 року і вже зі старту почало отримувати форму майбутнього корабля. Це були найкрупніші деталі, а далі вони лише дрібнішали.
1. Початковий етап:
2. Майстер за укладанням палуби. Між рейок кладеться нитка (через яку потім складно шліфувати палубу) для того щоб створити вдалу імітацію:
З кожним приїздом шлюп мінявся на очах і найкраще це було помітно на етапі прикрашання палуби. Там миттєво появилось багато цікавих дрібниць.
Чудово пам'ятаю як перший раз розглядав всю обв'язку пушок, а потім, коли переглядав якийсь фільм про морських вовків, то видивлявся чи все там як "книжка пише".
Родзинкою ж на палубі були ці малюки:
3. Саморобні відерця з порохом і сірник для наочності:
З щоглами взагалі окрема історія: як видно на фото зверху вона ну дуже делікатна, звісно були і наступні моменти:
4. Корабель після основних етапів, але ще до обв'язки парусів:
Насправді я ще не бачив фінальну версію, а ці фотографії вже давненько очікували на публікацію (увесь цей час йшла робота над парусами), але так як 12-го числа завершилось будівництво, то це стимулювало поділитись.
5. Біля передньої щогли видно, що будуть ще додаткові мотузки:
В нас було декілька тестових фотосесій корабля, так як не вистачало то одного, то іншого. Спочатку взагалі не було відповідного фону. Але зі збільшенням деталей на кораблі, фотосесії ставали все небезпечнішими - можна було щось зачепити, а воно ж то все крихітне. Хоча фотографувалось тут же біля майстерні, обладнавшись на підлозі, але один раз ми все-таки щось зачепили.
6. Білі моточки, то матраци матросів. Вдень вони сохли і не заважали у вузьких проходах, а при битвах слугували пасивним захистом.
Для мене було великою неочікуваністю, що гальюн (або те, що ми називаємо сортир) виявляється знаходився на носі. До цього ніс корабля в мене асоціювався лише з фігурою на ньому.
7. Носова фігура:
Як вже писалось вище, офіційно етап будівництва закінчився 12-го вересня, тобто тривав без місяця три роки або 1066 днів (звичайно з перервами на огороди, чемпіонати по футболу і інше). І по одній з останніх фотосесій, коли я перепробував вже не одну схему світла і ніяк мені не подобався результат, майстер задав питання: "Тобі не набридає сидіти, підбирати, а потім ще й редагувати?". На той день вже наче було 900 днів з дня початку будівництва. Так я вже давно не сміявся.
8. Після фотосесії:
9. Обв'язка щогли:
Після побаченого будівництва цікаво було відвідати Морський музей в Барселоні. Я там насправді затримався лише біля однієї моделі (окрім моделей там насправді було багато інших цікавостей), так як всі інші виглядали занадто "дитячими" в порівняні з тим, що вже стало нормою (хоча там інший процес і все таке, але якщо судити по результату, то ... слабенько).
10.
Насправді це не перша модель, а аж ... друга, але помітна різниця в класі корабля і в основному в масштабі. Там де раніше східці виглядали не пропорційно зараз виглядає набагато реалістичніше. Ну а якщо згадувати геть усе, то років так зо двадцять тому була мабуть перша спроба, але то вже геть інша історія, та і корабель був з пластику. 
11.
12. Корма:
13. Моя улюблена частина:
14. Коробок сірників для наочності масштабу (фото з тестових спроб):
15. Ще одне фото для масштабу:
Як вже і казав, остаточної версії ще не бачив, але періодично отримую такі фотографії якими заманюють на огляд:
16. З вітрилами:
Ну і ще залишилось примарафетити - встановити прапори (які до речі якраз і зробили), зробити вітрину, перевезти на нове місце :)
17. Прапори:

Будівництво: 12.10.2014 - 12.09.2017

18. Оновлення. Фінальна версія з вітрилами:

19. За роботою:


Коментарі:

Дописати коментар