14 грудня 2017

Тосканська столиця: місто де жили гіганти

Флоренція зробила грандіозний внесок у розвиток європейської та світової цивілізації: місцевий діалект ліг в основу літературної італійської мови, флорентійська монета стала еталоном для всієї Європи, художники розробили закони перспективи, мислителі започаткували епоху Відродження, а мореплавець Амеріго Веспуччі дав своє ім'я двом континентам.
1. Місто періодично потрапляє в топи рейтингів найгарніших міст світу:
Флоренція не тільки столиця Тоскани та в минулому столиця Флорентійської республіки, а й також столиця Відродження. За три сторіччя ця епоха подарувала колосальну кількість витворів мистецтва. Що сказати, якщо Леонардо, Мікеланджело, Донателло, Рафаель - великі майстри були саме творцями доби Відродження.
2. Леонардо, Мікеланджело, Донателло, Рафаель:
3. Скульптури видатних черепашок творців на фасаді (останнього чомусь не знайшов):
Якщо відкрити список імен які пов'язані з цим містом, то можна на багато часів заблукати в Вікіпедії, але навіть початок дасть уявлення про місто: Джотто, Данте, Макіавеллі, Галілей не кажучи про вище названий квартет. З Данте тут взагалі окрема історія.
Але місто славетне не лише справжніми гігантами мистецтва, але й спадщиною яка залишилась з тих часів і яка тішить туристів по сьогоднішній день
4. Санта-Марія-дель-Фйоре - кафедральний собор у місті Флоренція. Один із символів міста і культури італійського відродження взагалі.
Собор прикрашає вид невисокого міста і є вирізняльною візитівкою по якій місто впізнається в будь якому кіно (із останніх "Інферно" 2016р. - фільм по одноіменному роману Дена Брауна).
5. Яким би детальним не був фасад собору, але мені більше подобається його вид на фоні міста:
Але собор не єдине цікаве місце в місті це не є єдина прикраса міста: мости, палаци, сакральні споруди і скульптури. Все це прикрашає місто на кожному кроці. Вже не кажучи про скульптуру Давида.
6. Скульптури біля Палаццо Веккіо і копія Давила на фоні:
7. Данте - батько італійської літератури, творець шедевру світової літератури - поеми «Божественна Комедія».
Хоча в Флоренції знаходиться сакральне місце з похованнями багатьох видатних людей, але могила Данте знаходиться зовсім в іншому місці і навряд колись "переїде", так як в свої роки письменник був вигнаний з Флоренції. І хоча потім, через століття його виправдали, але до сих пір це не пробачено місту.
8. Так що у Флоренції зберігається лиш посмертна маска:
Ще одна особливе місце - Понте Веккіо (з італійської Ponte Vecchio - "старий міст"). Це найстаріший і найцікавіший міст Флоренції. Міст прийняв сьогоднішній вид ще у 1345 році і було це зроблено з метою зробити його більш надійним, так як попередні версії сильно страждали від повеней.
Коридор який йде вздовж усього мосту був добудований у 1565 році за наказом Казімо I. І слугував безпечним шляхом для переходу від адміністративного центру Палаццо Веккьо до приватної резиденції Медічі - Палаццо Пітті.
9. У продовження багатьох століть міст являється місцем жвавої торгівлі:
Цей міст також знайомий під назвою "Золотий міст" яке йому дісталось після того як м'ясні лавки, за наказом короля, з'їхали в інше місце. А на міст допускались лише купці в яких нема товару який швидко псується. Тож тут оселились ювеліри і майстерні.
10. Крамниці:
Але безпосередньо міст славетний тим, що на ньому стоять різнокаліберні будиночки які і надають йому шарм.
11. 

Поговорили про хороше, а тепер про мінуси

Хоча мінус тут всього-на-всього один, але і його достатньо. Тут-просто-дофігіща-людей. Їх не просто багато, вони скрізь, скрізь черги, скрізь голови. Якщо ви помітили, то на всіх фото будівлі обрізані інколи разом з головами. Так от, на площі Мікеланджело, звідки відкривається вид на місто, треба також постояти в черзі щоб підійти до парапету і помилуватись.
Звичайно є менш людні сезони чи можна дуже-дуже рано встати, але у місті важко відчути дух геніального минулого, яким воно оповите, так як навколо сотні людей які знають і які не знають по що вони в галереї, музеї чи іншому місці. І мимоволі ти стаєш таким самим. Ті ж відвідини галерей вкотре наштовхнули на думку якось підсумувати власні враження про те як не треба ходити в галереї і все таке.

Щось на зразок підсумків

Але тим не менш місто без сумніву було варте відвідин і тих витрачених днів, навіть не зважаючи на те, що далі були містечка які сподобались більше, те ж саме Монтефьоралле або інші про які ще не встиг написати. Проте в Монтефьоралле я провів пару годин, а у Флоренції пару днів. І звичайно всі містечки це більше атмосфера і архітектура, коли Флоренція - осередок спадщини і знайшлось чим зайнятись і тиждень і більше.
Чи хочеться повторно відвідати це місто?
Тут в мене нема однозначної відповіді, власне мені треба багато часу щоб відпочити від такого зосередження людей, та і поки є не менш цікаві міста в яких не бував. Так що більше все-таки "ні" яке з часом перетвориться в "так".
12. Місцеві які і на вузенькій вулиці не самотні:
13. Ще трішки собору
14. І мій улюблений кадр Флоренції:
Коментарі:

Дописати коментар