20 квітня 2013

Башта Стефа́на Баторія

Башта Стефа́на Баторія
Кам'янець-Подільск дуже цікаве містечко у вирі гарних місць нашої країни, одне з тих міст яке начебто "а скільки там його?", але за день хоч і можна обійти, але пропускаючи доволі цікаві "закавулки". Одним з таких місць, являється найпотужніша башта міста - башта Стефа́на Баторія (інші назви - Королівська, Кушнірська, Семиповерхова), пам'ятка містобудування та архітектури України національного значення. Фахівцями башту визнано одним із видатних творів оборонного зодчества 16 століття.
Чому "закавулок"? Ну...після того як прочитав про цю будівлю зрозумів, що приділив їй замало часу і не було можливості побачити з деяких сторін, плюс не добрався, щоб побачити з деяких місць. Ну і як наслідок в мене мало фотографій для того щоб розповісти Вам про неї..


Історія
Башта Стефана Баторія охороняла північну частину півострова, утвореного петлею Смотрича, на якому розташоване нинішнє Старе місто Кам'янця-Подільського. Башта виконувала роль надбрамної і одночасно могла обстрілювати весь простір північної частини міста з прилеглим каньйоном Смотрича.
Башта Стефана Баторія з'явилася на місці давньої міської брами 13 століття. Її збудовано у 1564—1565 роках під керівництвом начальника кам'янецької фортифікації Матвія Галичанина. Первісно башта була п'яти ярусною, мала еліптичну форму. 1585 року з боку міста до башти прибудували прямокутний об'єм. Після цього вона набула підковоподібний зовнішній обрис, а дах споруди отримав оригінальну форму з двома високими конічними завершеннями. Тоді ж із заходу впритул до башти було прибудовано прямокутний у плані прибрамний корпус із проїздом, який мав стрілчасте склепіння. Ці роботи здійснив начальник кам'янецької фортифікації Микола Бжеський за участю Камеріно Рудольфіно — придворного будівничого польського короля Стефана Баторія. Башта дістала назву на честь цього короля. Після ремонту башти в 17 столітті ремісничим цехом кушнірів її також стали називати Кушнірською. На початку 18 століття браму в башті стали називати Вітряною: тут, за легендою, 1711 року під час відвідин Кам'янця-Подільського російським царем Петром I з його голови вітром зірвало капелюх. У 1780-х роках комендант Кам'янець-Подільської фортеці Ян де Вітте надбудував башту ще на два яруси. Він також переробив її дах на низький двосхилий, а зі сходу прибудував до башти симетричний прямокутний корпус. Після цього з'явилася ще одна назва башти — Семиповерхова. Цей ремонт, який фінансував польський король Станіслав Август, було увічнено встановленою з боку міста над Вітряною брамою пам'ятною плитою з написом латинською мовою: «Року Божого 1585 Королем Польським Стефаном Баторієм збудована, Станіславом Августом, Королем Польським, відновлена та збільшена року Божого 1785».
Всередині
Башта, як це зрозуміло з назви, дійсно семиповерхова. Хоча на даний момент збереглись лиш балки перекриття, і частина драбини з 0-го поверху на 1-й. План будівлі з розрізом:
plan
І декілька фотографій як ця махіна виглядає в середині на сьогоднішній день:
2012_12_17 0375 2012_12_17 0405[hdr]
* На фотографіях добре видно товщину основних несучих стін деінде балки верхніх поверхів. Дах також зазнав велеченьких втрат.. *
2012_12_17 0385[p]ltl
*Більш загальне фото з видом на верхні поверхи з нульового*
2012_12_17 0392[p]ltl-2
*І трохи світліше фото*
На жаль, в мене нема достатньої кількості фотографій щоб описати всі добудови і їх залишки, але планую побувати в цьому місті (і не раз), тому продовження обов'язково буде;) А ось вам поки 3D панорама як башта виглядає в середині.
Приємного перегляду!

Stefan Batory Tower *пряме посилання на 360cities, там воно автоматично відображується майже на весь екран браузера*
Коментарі:

Дописати коментар