16 січня 2016

Будапешт: Площа Героїв

Площа Героїв - одна з найбільших площ Будапешта, пов'язана з багатьма історичними та політичними подіями. Посеред площі знаходиться найважливіший об'єкт ансамблю - Пам'ятник Тисячоліттю. Перед ним розташована кам'яна плита - меморіал солдатам, павших в першій світовій війні. Замикає площу колонада, по краям котрої стоять скульптури Війни та Миру.
Розміри площі дозволили їй вмістити близько 250'000 горожан, котрі зібрались у 1989 році для історичного перепоховання праху Імре Надя.
1. Так площа виглядає на google.maps:
В центрі пам'ятника стоїть колона архангела Гавриїла, який, згідно з легендою, явився першому королеві Стефанові й наказав йому прийняти корону (що було неможливим без прийняття християнства). Фігура апостола, встановленого на земну кулю, є «призером» премії «Гран-прі», якій скульптура була нагороджена в 1900 році Всесвітній виставці, що проходила в Парижі.
Автор проекту: Альберт Шикеданц.
Скульптор: Дьордь Зала.
2. Колона:
Цоколь колони Пам'ятника Тисячоліттю оточують постаті вершників князя Арпада й шести його воєначальників, які на межі 8-го і 9-го століть привели угорців на територію теперішньої Угорщини.
3. Князь Арпад та його воєначальники:
4. Князь Арпад:
Навколо колону з архангелом Гавриїлом півколом простяглася колонада, поділена на дві частини. Тут є фігури важливих угорських історичних осіб.
5. Повний вид на комплекс:

6. Габор Бетлен - князь Трансільванії (1613—1629), король Угорщини (1620—1621), герцог Опольський (1622—1625) та вождь анти-Габсбурзького повстання в Угорському королівстві:
7. Стефан I Святий - угорський князь (997-1000), перший угорський король.
8. Вдень скульптура, вночі Король:
9. Карл I Роберт
10. Людвік I Великий
11. Минуле і теперішнє
12. Інші проекти площі:
Коментарі:

Дописати коментар