29 вересня 2016

Неймовірна п'ятірка Закарпатщини: Невицьке

Перша версія замку значно відрізнялась від кінцевого варіанту, у  XII столітті замок був земляним городищем невеликих розмірів, укріплення якого складалися з валів, ровів. А свою появу йому потрібно завдячувати зростанням ролі гірських перевалів і шляхів, які вели через Карпати на північ і схід до Галича та Києва.
У нинішній вид він був перебудований у XIV сторіччі.
Зараз же це напівзруйнований замок з категорією "руїни" на вікіпедії і туристичними групами та поодинокими відвідувачами.
1. Вид на подвір'я замку:
Замок добре видно з дороги яка прямує до Ужгорода, а сама будівля розташована на вершині колишнього кратера (зараз гори в Вулканічних Карпатах, 125 м).
2. Вид з висоти пташиного польоту:
У дворі збереглися залишки криниці діаметром 3,5 м. Але насправді ніхто не намагався докопатись до води, перебуваючи на вершині згаслого вулкану. В колодязі збиралася дощова вода.
3. Стіни:
Щодо занепаду замка, то у 1644 році замок було частково зруйновано військами Д’єрдя Ракоці ІІ. З того часу твердиня не відбудовувалася.
4. Відреставрована головна башта вирізняється на фоні замку:
Інтерес до неї повернувся лише в кінці ХІХ ст. В 1923 р. чеська влада віддала руїну туристичному клубові, який взявся відроджувати замок.
5.
Ще одна консервація мала місце в 1968 р. з тих часів обвалилась менша башта, а інших радикальних змін не було.
6. Вид в бік Ужгорода:
7.
8.
9.
10. Вулканічний туф - гірська порода, яка утворилася з твердих продуктів вулканічних вивержень, згодом ущільнених і зцементованих. Висота цього стовпа майже 10м.
Виникнення таких стовпоподобніх скель, складених туфами, є досить рідкісним явищем, тому що туфи нестійкі до ерозії.
11. 
 12. Той кому не потрібно поспішати:

Коментарі:

Дописати коментар