10 жовтня 2016

Неймовірна п'ятірка Закарпатщини: Хуст

Хуст на вигляд з гори здається невеличким містом, але з 98-го року є містом обласного значення, а приймаючи його вік (дата заснування 1090 р.), то у місті є, що подивитись окрім розвалин замку.

Але все ж таки замок тут найцікавіше місце, тож це було перше місце на маршруті, а інше було у виді бонусів.
Замок був побудований як угорська королівська фортеця для захисту соляного шляху з Солотвина, зокрема Хустських воріт, і прикордонних районів. Його будівництво почалося в 1090 році та було закінчено за короля Бели ІІІ у 1191 році.
1. Вхід до фортеці
На жаль, від фортеці залишились лише руїни, тому важко уявити його колишню велич. Але гравюри і описи мандрівників допомогають у відтворенні картини - «Хустський замок розташований на вершині гори Хасана. Мури його високі і товсті, і своєю могутністю він схожий на фортецю Іскандер, бо висота його вже сягає неба. Житлові будівлі, повернуті вікнами на схід, здіймаються одна над одною. Дахи палаців вкриті кольоровою черепицею, дахи церков — залізом, хрести на них — з чистого золота і так сяють, що в того, хто дивиться на них, втомлюються очі і він змушений, з повагою до них, опускати погляд» (зі  спогадів турецький мандрівник Евлія Челебі).
2. Могутні мури
Але через те, що технології не стоять на місці, то завдяки роботі угорців Георг Чеке (Cseke György) та Дежі Варнаї (Várnai Dezső) ми маємо змогу побачити теоретичний вигляд фортеці:
Сучасний стан фортеці такий, що залишилась лише одна стіна, але і цього достатньо щоб хоча б відчути масштабність.
3. Фас
Сам замок побудований на горі вулканічного походження.
4. Вулканічна гора і замок
Насправді це той випадок коли замок знаходиться ледь не в центрі міста, але внаслідок розташування має чудовий виграш, для наглядності пропоную переглянути наступну 3D-панораму:
5. Замок доволі сильно поріс кустарниками, але відвідувачів у ньому вистачає, про що говорять витоптані стежки. 
6. Єдина уцілівша стіна
7.
8. Тильна сторона фортеці
9. Вид зверху
10. Костел святої Єлизавети 

11. Чеський квартал - так називається квартал житлових будинків для службовців та офіцерів побудований в Хусті у 1924-1925 рр. за проектом празького архітектора-функціоналіста Й.Фрайвальда. Також можна зустріти назву “Масарикова колонія”.
12.
13.

Коментарі:

Дописати коментар