18 березня 2020

Ушуайя - ворота в Антарктиду: 5-ть речей які потрібно тут зробити. Пінгвіни! :: Патагонія 2019

Ушуайя це столиця архіпелагу Вогняна Земля. Та не це робить її визначною. Завдяки історії і своєму розташуванню це місто стає неповторним. І хоча фактично статус найпівденнішого міста дещо спірний, проте саме Ушуайя служить цим символом для багатьох мандрівників та любителів пригод.
Через те, що часу в цьому місті у нас було не багато, було вирішено не розпорошуватись і не гнатись за всіма заманухами. Тож ми зупинились на вилазці вздовж протоки і треккінгу на хребти. Проте по приїзду наші заготовки відпали через погоду. Хоча можливо ці корективи від погоди змінили плани на краще. Справа в тому, що це місце надто атмосферне і своєрідне, тож плануючи все по-класиці можна розставити акценти не на ті цілі і все зіпсувати.
Ітого в програмі:
  • Пара туристичних заманух, повз які неможливо пройти
  • Треккінг
  • В гості до колонії пінгвінів та морських левів
  • А ще бонусом роздуми і ностальгія за місцями
Перед відльотом в Ушуайю ми провели хоч і задушливих, але всього пару днів в Буеносі, тому для нас візит на крайній південь трохи згладила українська зима.
1. Про погоду:
Однак ти все-рівно ловиш дивні відчуття і швидко починаєш по-іншому дивитись на суворі випробування мандрівників і дослідників минулих сторіч. Бо на фоні в тебе крутиться запитання "а як же тут взимку?". Зрозуміло, що таких місць на землі ще багато, але не скрізь до Антарктиди трішким більше 1'000км по прямій. І хоча останнє на перший погляд це лише цифра, але клімат суттєво змінює відчуття і тому тут приємно навіть просто посидіти зі своїми думками і позаліпати на воду.
2.
Але Ушуайя це не те місце де можна тільки сидіти і нічого не робити.

1. Відмітка "був на краю землі" ✔️

Про те, що тут Fin del Mundo ("край світу" іспанською) тобі не дасть забути природа. Але якщо  раптом відвідувач буде відчайдушно чинити опір, то написи точно допоможуть зорієнтуватися. 
3. Так наприклад біля нашого житла стояв здоровенний маркер:
Але найкрутішу відмітку можна зробити самому - проштампувати паспорт (або листівки), і зробити це можна в туристичному центрі Ушуайї.
4. Оновлення паспорту:
Така штука є і в інших місцях (як наприклад пізніше я зробив в Замковетській хаті, див. біля фото №3), але до того я такого ніде не зустрічав, тож мені така ідея сувеніру дуже сподобалась. Та і взагалі фан від розглядання загранки перед початком інших поїздок тепер став ще цікавішим 😁
Тож рекомендую - швидко та дешево можна кльово апнути свою загранку.

2. Треккінг

В цьому районі є декілька популярних маршрутів: в парку Вогняна Земля і до льодовика Мартіаль. Ми парк не розглядали (місця цікаві, але все вирішує час), а от льодовиком зацікавились. Ми не встигли пройти все, що запланували, але від перших планів не відмовились і відправились спочатку вздовж протоки Бігля, названої на честь корабля на якому капітан Фіцрой та Чарльз Дарвін обігнули Південну Америку.
5. Вздовж протоки Бігля:
Гуляючи можна зустріти цікавих тварин. Так ми побачили дрібного представника зайцевих, за межами міста бачили місцеву лисицю і звісно багато видів птахів.
6. Один із представників пернатих:
Це, звісно, не ті заплановані десятки кілометрів, але заспокійливий ефект сніжних гір на фоні води був відчутним. Тож той, в кого буде вдосталь часу і зможе дійти до крайнього маяка, буде ще тим щасливчиком.
Ми ж в наступну вилазку відправились вище - до гірської гряди в бік льдовика Мартіаль (Martial Glacier, 825 м). І хоча верхівки хребтів були затягнуті хмарами, та і по часу в нас був ліміт, але вирішили, що йти однозначно треба. Проте щоб не дивитись на льодовик в хмарах ми відправились до озер, а по дорозі ще й кайфували від лісу.
7. Місцеві вігвами:
8. Turbal de las Tres Lagunas:
9. І незабутній вид на протоку:

3. Pingüineras

Коли ми з Юрой приїхали в Ушуайю і відправили перші фото-враження від міста, то у відповідь отримали щось аля "а пігвіни де?", на що важко було не обуритись. Тож ми подивились на погоду, потім добряче промокли, потім купили квитки на pingüineras!
Нас чекали година їзди на автобусі, а потім океанська яхта на якій ми мали добратись до постійної колонії на острові Гейбла (а якщо вас зацікавило, чому всі назви такі "аргентинські", то раджу почитати про колонізацію Аргентини і про війни проти корінного населення).
10. Той самий острів
11. А ось тут почалось наша неповторна подорож:
А якщо чесно, то окрім друзів суттєву роль ще зіграв формат подорожі. Тож трішки детальніше про те як відправитись на Pingüineras. Рецепт простий: пам'ятаєте про круту печатку з першого пункту? Так там же можна отримати на папірці список доступних екскурсій, обрати яка вам до вподоби, перейшовши дорогу підійти до потрібної будки і купити квиток. Серед запропонованих (здається було шість варіантів) ми обрали фаворити для нас - океанську яхту Paldin. По-перше це яхта. І чи треба тут продовження? Якщо ви переймаєтесь за тварин, то знайте: яхта тиха і може підійти за вітром, отже мінімум дискомфорту для тварин, та і на палубі всього вісім учасників. На інших же катамаранах є і випивка, і не так гойдає (але ж це так кльово!) і натовп. Нюанс лише, що більші судна відправляються саме з Ушуайї і можна більше часу провести на воді. Та саме той факт, що це буде яхта нас і переконав.
12. Перший улов:
З найцікавішого було те, що ми чи то прослухали де саме пінгвіни, чи то нам цього і не казали, але з-за кожного повороту ми їх виглядали, а вони неочікувано були ще геть не скоро. Але це лиш додавало азарту, а тим часу дивитись було на що.
13. Невелика зграя тих, що в народі називають літаючими пінгвінами через їх чорно-білий окрас, і здалеку вони були винуватцями того, що ти думаєш "ооо, оце точно вже пінгвіни", дивишся в бінокль і не одразу розумієш, що "а нє, знов не то".
Перша зупинка була біля морських левів. Чому леви? Відповісти зараз буде доволі складно, а от в частині про Вальдес буде дуже наглядне пояснення.
14. 
15.
16. Перед цим острівцем всі аж підірвались, не знаю, що там думав капітан, мабуть вже звиклий до такого. Але таки ні, знов рано.
17.
18. Насправді найчастіше нам зустрічались ці підступні птахи, проте були і цікавіші зустрічі: пару раз бачили ламу на самому березі, траплялось пару гарних мартинів, а от альбатроси взагалі чарівні. Вони прям +10 до атмосферності подорожі, ніби як на великому паруснику, де нема нікого і тільки є шанс, що серед океану трапиться альбатрос.
19. А ось і вони!
Так, пінгвіни були аж на самому кінці маршруту. Здається нам це все-таки розповідали, та і на карті стоїть позначка, але очікування були того варті.
Тепер детальніше про цих красенів:
Пінгвіни є доволі відокремленою групою птахів, що має давнє походження. Ряд налічує 6 родів і 16 видів, які утворюють одну родину. Окрім того, відомо 36 викопних видів
Якщо більш простими словами, то коли ми говоримо "пінгвін", більшість уявляє або імператорських або королівських. Ті, що найчастіше зустрічаються в зоопарках, то магеланські.
20. Пінгвін магеланський:
І чесно кажучи магеланський він трохи не такий цікавий, коли поряд є пінгвін-шкіпер (Субантарктичний або папуанский пінгвін, інколи також називають пінгвінами Дженту). І от ці вже "справжні", тобто їхня забавність викручена на максимум. Вони навіть коли просто стоять, то смішні.
21. Пінгвін-шкіпер:
22. 
А поряд можна побачити наглядний приклад маркетингу: коли говорять про пінгвінів, то згадують, що вони не вміють літати. Але ж таких птахів безліч: страуси, ківі, казуар і наприклад оці качки з крихітними крилами. Тим не менше всі в основному згадують тільки пінгвінів.
23. Не менш цікаві птахи:
24. Виявляється пінгвіни для гніздування риють гнізда:
25. Свій серед чужих:
26. На зворотньому шляху птахи вже не так сильно будоражили:
27. Буд. матеріали:
28. Повернення до левів:
29.
30. Ті хто подарував нам чарівні емоції - боцман, яхта і сам капітан:
До речі, на яхті у нас був також буфет - печиво яке трохи літало, чай/кава/шоколад на вибір. І команда суперська. Особливо коли тобі дають пересвідчитись в тому, який у моряків чудовий зір. Зворотнім шляхом капітан щось швидко почав говорити боцману (капітан говорив тільки іспанською, і боцман багато чого пояснював англійською). Виявилось, що на острові таки був один зальотний (в прямому сенсі, вони тут не часті гості, хоча зустріти шанси є) королівський пінгвін. І навіть вже знаючи, де виглядати, знадобилось багато часу щоб відшукати його в бінокль.
31. А от вдалий кадр я відшукав з тих які були зроблені по дорозі "туди":
Так що тут є шанс побачити три види пінгвінів, морських левів і багато різних птахів.

4. Прогулятись містом

На перший погляд банальна річ яка може бути зроблена на фоні інших активностей. Та навіть вона зі своїми особливостями. 
Гуляючи містом, скоріш за все перша пам'ятка, яка трапиться, буде рятувальний буксир HMS Justice (St. Christopher), що стоїть на мілині недалеко від центру міста.
32.
І на цьому пам'ятки в межах міста закінчуються. Та пам'ятники тут не найцікавіше. Блукаючи містом можна зустріти нащадків південноамериканських індіанців. Начебто корінного населення в Аргентині найбільше в північній стороні, на кордоні з іншими країнами, але саме в Ушуайї ми зустріли найбільше індіанців.
33.
Центральна ж частина міста чисто сувенірно-орієнтована, де можна обрати дійсно гарні листівки чи прикупити сувенірку з пігвінами, все-таки перша з ними зустріч.
34.
Чим ще запам'яталось місто, так це будинками - місцями такі ж як багато де, місцями цікавіші. Найбільше вразили їх скромні розміри (навіть заможних родин) і зовнішні східці. Це все типове для Америк, але вперше таке бачити було цікаво.
35.
36.
37.
Якщо ж потрібно ще більше доказів тому, що тут є на що дивитись, то ще одним таким пунктом будуть види міста на фоні ландшафтів.
38.
39.
40.

5. Відправитись в Антарктиду

Це звичайно пункт який заслуговує на окрему поїздку, але який приємний бонус ще відвідати і Ушуайю.
41. А ви розглядаєте мандрівку в Антартику?

Підсумки

Ушуайя може бути цікавим місцем вже сама по-собі, але в зв'язці з іншими стає ще більш заманушною для відвідування. І звісно при можливості я радив би всі пункти 🙂 Зрозуміло, що пункт №5 з відправленням в Антарктику то зовсім інша поїздка, але навіть якщо щось не вийде з тим же відвідуванням пінгвінів, то треккінг може подарувати незабутні враження. Вже не кажучи про те, що якщо вам подобається подорожувати містами, то Ушуайя буде цікавим доповненням списку відвіданих.
Як на мене, двох днів було дуже впритул і по-хорошому треба їхати в таку далечінь хоча б на 3+ дні, але наскільки тоді розтягнеться вся подорож?

Логістика

Найпростіший і найдешевший спосіб - прилетіти на літаку. Про плюси, мінуси і нюанси варіантів можна прочитати тут - "Як ми добирались на край землі", там про вартості, види, і історія нашого добіралова.
42. Аеропорт Ушуайї - хоча б в один бік та пролетіти варто:
З аеропортом в Ушуаї є що додати - він гарний і трясе там дуууже сильно. Ми пару днів спостерігали за злетами літаків і ковбасило їх добряче. Наш виліт був в хорошу погоду, але тряска також була знатна.

↓ в наступній частині ↓↓
Фіцрой - місцева мекка альпіністів, гарний парк з неймовірними горами.

Бонусна галерея

Клік на фото щоб відкрити в режимі перегляду
    
                 


Сподобалось? Стати частиною пригоди легко! Перший том вже надруковано в трьох варіантах і вони доступні до замовлення в елекронному магазині:
Коментарі:

Дописати коментар