29 серпня 2016

Неймовірна п'ятірка Закарпатщини: санаторій Карпати


Це місце має декілька назв санаторій "Карпати", палац Шенборнів, мисливський будинок. Одне відображення минулого, інше - сучасності, а останнє - фантазія породжена красою (чи контрастним порівнянням). Ну як таке може буть, що неймовірне поєднання романського та готичних мотивів всього-навсього будинок, а не палац?


1.

*****
Все почалось з того, що будинок був побудований графом Ервіном Фрідріхом Шенборн-Бухгаймом у 1890—1895 роках як заміський бмисливський будинок. Вже тоді було розбито чудовий сад-дендрарій із декоративним озером у центрі, які доступні відвідувачам і зараз.
2.
3.
4. Оригінальність палацу ще й у тому, що він має 365 вікон (кількість днів у році), 52 димоходи (кількість тижнів) та 12 входів (як місяців у році).

*****
Замок прикрашений багатим декором (барельєфи, флюгери, вітражі) на тему родової геральдики графів Шенборнів; діє баштовий годинник з курантами. У палацовому парку встановлені закладний пам'ятний знак (з написом угорською мовою) і дві скульптурні композиції — «Олень» і «Ведмедиця з ведмежатком». Обриси викопаного наприкінці XIX століття ставка (за задумом власника парку) умовно відтворюють карту Австро-Угорської імперії.
5.

*****
З 1945 року земля та маєтки були націоналізовані, а мисливський будинок-замок Шенборнів став санаторієм «Карпати», який діє і донині. Частина інтер'єру палацу (меблі, інші коштовні речі) передана до фондів Ужгородського краєзнавчого музею.
6.

*****
Зараз на території парку є огорожа з дикими косулями.
7.
8.

*****
Місцеві легенди повіствують, що граф побудував замок разом із дендропарком граф для своєї коханої дружини  - Франциски. Але одного разу під час полювання Шенборн повернувся раніше і застав ту картину, про яку вже давно ходили чутки. Від люті граф розстріляв годинник на вежі замку - так, що той аж зупинився. За легендою, полковника-жонолюба скинули за наказом графа з крутої скелі, а Франциску покарали більш витончено: майстри виготовили люстру-русалку, схожу на Франциску фон Шенборн-Бухгейм - але ... з рогами :)
9. Люстра-русалка
10. Будинок на фоні дендро-парку, з охайно вистриженими жимою огорожею.
Коментарі:

Дописати коментар