14 квітня 2021

Чому деякий матеріал не публікується?

З минулого року залишилось трохи не опублікованого матеріалу. Так повністю не висвітленою залишилась поїздка на південь, з якої і почались ці роздуми. Хоча там було багато чого цікавого, але чому ж матеріал не публікувався? Легше було написати щось аля "ситуації різні, буває по-різному". Проте, в себе помічав декілька причин.
При читанні по-діагоналі все може здатись не тим чим воно є насправді.
Пост з якого все почалось:

Причина №1 - не вдала поїздка

Буває так, що поїздка вийшла геть не такою якою планував або залишила відчутний осад. До таких фотографій майже ніколи не повертаюсь. Скоріш за все зроблю 1-2 фотографії які запам'ятались і все. Але тут виходить, що і публікувати нема що, так як фотографії не готові до публікації. Чи ні, цікаві ж фотографії відредагував?
З першої забугорної подорожі я зробив мало фотографій, а ще менше опублікував. Проте це фото в 15му році виграла в міні-конкурсі, дрібниця, але приємна. Але це не допомогло зайнятись фотографіями з тієї подорожі.

Причина №2 - фотки не дуже

Майже з усіх місць де я був є фотографії, в основному звідти навіть тони фотографій і це місце не часто відвідувалось лиш гірськими турами. А отже, навіщо ще одна, якщо ти не зробив щось краще. Красиві слова, але ситуація трішки інша і більше того ця причина дещо еволюціонувала.
Раніше в мене були випадки коли місце мене настільки вражало, що до зйомки в мене був не відповідальний підхід і поведінку можна охарактеризувати як "клацав все підряд". Декілька таких розчарувань навчили спочатку погуляти, насолодитись і інколи вже нічого не фотографувати,  чим просто наклацати шопопало.
Зараз же повертаючись з якогось місця вже маю розуміння воно чи не воно. І розуміння того, що я не передав ту красу яку я бачив хоча й не приємна, але такий шлях. Тут можуть бути багато виправдань аля що склалось якесь враження про місце до відвідування, а місце заграло зовсім іншими кольорами; або ж що багато місць відвідуються не в "фото-режимі" (коли в тебе є час не тільки щоб дослідити місце, а й є мінімум декілька днів на очікування погоди). Але це вже організаційні моменти і питання пріоритету, а це поза темою. Час не може бути виправданням.
Виходить, що цей пункт про те коли результат не відповідає сподіванням?
Хороший приклад минулорічна альп-фото вилазка в Карпати. Там було багато годних кадрів, але основна ідею так і не реалізував. Хоча частину й публікував, але через муки і тони фотошопу якими намагався щось виправити.

Причина №3 - не опублікував блог

Трохи специфічний пункт, коли підготував фотографії і вони вкриваються пилом через те, що блог так і не написав. А так як для анонсу я використовую не всі цікаві фото, то виходить, що вони просто лежать і лежать. І тут би можна подумати, що мабуть історія не така цікава, фотографії, то при чому? Але якщо фото подобаються, то публікую їх хоча б добіркою без тексту. Виходить, що фото просто не проходять випробування часом чи не варті уваги без фону історії?
Як ілюстрація вся поїздка по Патагонії яка пишеться вже більше двох років

Що ж таки маємо на рахунок публікацій?

Здається в усіх цих пунктах є одна характерна риса - не впевненість у власних фотографіях. Насправді, якщо фото хороше і є розуміння цього, то воно опублікується і дуже швидко. Маючи "насмотренность" (а тут неочікуваним є те, що слово не має перекладу, а аналоги не до вподоби) розумієш, що в цього фото є потенціал. Але ... так не завжди, особливо коли є з чого обрати. Інколи для мене велика загадка чому це фото подобається, а це ні. Звичайно я розумію, що оцінюю ще з технічного боку (саме те як я його робив, що для цього довелось залізти ще в ту Ж, але глядач то цього не знає і не має цього знати) + часто не вдається відгородитись від емоцій. Тому завжди буду сприймати свої ж фото по-іншому. Саме через останнє доволі складно обирати фотографії на конкурси, особливо куди можна відправити 1-2 роботи. Але і тут є неочікуванний вихід - більше практики і роботи, а про "невпевненість перед публікацією" написано багато корисних книжок (одна точно, але потрібно ще відшукати назву). Я не вважаю це недоліком чи проблемою, скоріш особливістю процесу, адже гівно також не потрібно публікувати 🙃

Чому це складно?

Перша версія заголовку була "Чому деякий матеріал не публікується і чому це складно?". Але як і вся ця замітка, яка спочатку вміщувалась в один абзац, відповідь почала розростатись і щоб ця нотатка не лягла в чернетки потрібно вчасно зупинитись. Тож відповідь буде в продовженні, а обкладинку довелось відредагувати.

Так може й стартує новий розділ "нотатки", адже цікаво перевіряти власні думки через час і порівнювати їх після ознайомленням з літературою.
Коментарі:

Дописати коментар