20 липня 2023

"Коротка історія фотографії" - відгук про книгу

Більшість книг про мистецтво я не дочитую і вони так і стоять з закладкою на поличці, проте цю дочитав. Що в ній такого цікавого, чим вона заінтригувала, що хотілось бачити в ній додатково і чи заслуговує вона місце на поличці? Відгук про книгу "Коротка історія фотографії" - Іан Гейдн Сміт від видавництва Старого лева.

Чому вирішив її прочитати?

Книгу мені рекомендували разом із захоплюючим відгуком як сподобалось блукати сторінками читаючи то один розділ, то геть інший. Що книга легка і цікава в читанні, а це не саме просте завдання для книги, враховуючи тему і відрізок охопленого часу. Також короткий пошук як виглядає книга та оформлення її сторінок сильно зіграли в плюс.

Уривок взято з сайту "Видавництво Старого Лева"


Чим крута ця книга

Найбільший плюс цієї книги — вона коротка, але водночас охоплює увесь проміжок фотографії. Не перевантажена деталями й в той самий час дає змогу читачу зацікавитись темою. Це такий собі розгорнутий ілюстрований зміст для подальшого пошуку матеріалу про ту тему яка зацікавила саме тебе. Це і як хороший провідник для початку знайомства, так і добре структурований матеріал для заповнення пробілів.


Кому можна рекомендувати?

Цю книгу можна рекомендувати широкому спектру читачів. Внаслідок своєї універсальності та хрестоматійності вона буде цікава як і початківцям для того, щоб пізнати що взагалі відбувалось у фотографії, так і цьому ж читачеві через пару років, а потім повторно ще через 5-10 років активності у фотографії для того, щоб передивитись власні пробіли у знаннях і знайти для себе фотографа/техніку чи напрям у фотографії який хочеться дослідити глибше чи використати за референс.


Що сподобалось?

Сподобався увесь розділ "Роботи" де зібрані ключові праці фотографів. Разом з міні-інформацією про майстра та інші його/її знакові роботи буквально одна сторінка формує чудовий фундамент для більш грунтовного дослідження або ж в залежності від самої роботи дарує підгрунтя для роздумів чого саме ця робота? а що було цікаво в ті роки? Особливо це стосується старих робіт на світанку фотографії.

Розділ "Техніка", а саме сторінки 190-199 взагалі один із найкращих які зустрічав, бо тут стисло і майже без пробілів розказано шлях фотохімії від зародження до сьогодення.

Також дуже сподобався формат сторінки, на ній є як основна інформація, так і стисла про знімок/автора, а також додатково перехресне посилання на схожі теми, інші роботи автора. Простір сторінки використано по максимуму.

Розмір книги також дуже вдалий, хоча в той момент як вже почав читати й вона тебе зацікавила, то хочеться, щоб вона була у два рази товщою, проте такий розмір міг би відклякнути на початку.


Чого мені не вистачило в цій книзі?

Як на мене, розділи "Жанри" та "Теми" розкриті доволі слабо, особливо це стосується першого. Через те, що в основному це коротка розповідь про якийсь конкретний приклад без базової інформації про сам жанр чи його історію (книга ж про історію) у фотографії чи бодай ключові етапи розвитку, чи популярності.

Також не вистачило трішки, буквально пари часових діаграм, щоб легше сприймати що і коли відбулось.

Можливо розділ "Роботи" не достатньо повний, але б тоді й книга була в рази більшою, все-таки нахил не саме в цю тему.


Вартість у 2023 році

В липні 2023 року книга доступна з -15% знижкою за ~355 грн у низці магазинах, повна ж вартість - 420 грн. В наявності тільки паперовий варіант. Англомовний оригінал зараз коштує ~15-26$.

Коментарі:

Дописати коментар