30 червня 2016

Gaztelugatxe - скельний замок країни Басків


Між містами Більбао та Бермео затисався невеличкий острів Гастелугаче (повна назва котрого - Сан-Хуан де Гастелугаче / San Juan de Gaztelugatxe), який не був таким популярним серед туристів якби не примітна каплиця Х сторіччя, що розташувалась на верхівці скелі. Звивисті східці також додають неабиякого антуражу і так мальовничому місцю.


Острів заворожує своєю красою, якби не велика кількість туристів, котрих вистачає по хорошій погоді. Але так як мій маршрут був розписаний по годинам, то обирати не доводилось. Але і люди і сильний вітрюган, який тут як невід'ємна частина, не завадять насолодитись місцем яке добряче залишилось у спогадах.
"Це місце - перше, що відкривається погляду моряків, котрі повертаються з плавання, набуло для рибалок особливого міфічно-релігійного значення. Дзвін каплиці завжди попереджав моряків про бурю, що насувається, а всередині неї, біля статуї Христа, розташовувалися численні підношення в подяку за спасіння в корабельній аварії. Таким чином, Сан Хуан став місцем паломництва всіх, хто сподівається на звершення чуда."
*****
1. Острів з'єднаний із сушею довгим кам'яним двоарочним мостом, до якого і підходять мальовничі східці.
2. Слово Гастелугаче / Gaztelugatxe походить від баскського «gaztelu» - замок та «aitz» — скеля, тобто скельний замок, замок на скелі.
3. В кінці підйому на туристів чекає каплиця, дзвони якої раз у раз лунають з верхівки скелі. Нині він дзвенить постійно, так як будь-який бажаючий може це зробити, а колись давно цей дзвін дзвонив тільки у разі бурі.
4. За однією з легенд відомо, що коли Іоан Хреститель (Сан Хуан), висадився в Бермео, переслідуючи Диявола, він в 3 кроки досяг його на острові Gaztelugatxe. І навіть до цього дня на останньому щаблі драбини залишився один з відбитків його ноги.
5. Через своє важливе стратегічне розташування, острів неодноразово ставав учасником історичних битв. Так ходить легенда, що в 1593 році каплицю пограбував знаменитий пірат Френсіс Дрейк.
6. Невеликий храм був побудований приблизно у Х сторіччі. Як припускають вчені, будівельниками каплиці були тамплієри. При археологічних розкопках на території острова були знайдені середньовічні поховання, що датуються IX і XII століттями.
Коментарі:

Дописати коментар