23 червня 2016

"Ґорґани: в дику природу" або пригоди балагану в Ґорґанах


Мої попередні відвідини Горган були в далекому 2012, тоді це була прогулянка на Явірник з неймовірним світанком. Зараз же маршрут пролягав по центральним Горганам. На все про все ми витратили два повних ходових дня і дійшли до маршрутки на ранок третього.
Маршрут:
с. Осмолода — хребет Матагів — траверс г. Висока (1803 м) — траверс г. Ігровець (1804 м) — перевал Боревка — г. Лопушна (1772 м) — г. Велика Сивуля (1836 м) — г. Мала Сивуля (1818 м) — полонина Рущина — полонина Боярин — р. Салатручіль — р. Салатрук — с. Бистриця.

*****
Похід від початку до кінця пройшов по традиційному насиченому сценарію — спочатку одного учасника не хотіли пускати до потяга, потім була зразкова дорога до Осмолоди, траверси, морена, спека, купання у водоспаді, злива у Франківську і весела зворотня подорож. Та про все по порядку.
Частина перша вихід на маршрут Все почалося на вокзалі — двері гучно зачинились, а два наших учасника були ще не в потязі. Один стояв за дверима, інша (з квиточками) була десь. Потяг рушає, провідник веде себе по європейськи в 100% українському вагоні, доки потяг не рушає ... там йому раптом щось примарилось і він допомагає піднятись нашому учаснику. Хоча за мить обійшлося б і без допомоги провідника, бо хтось (хто ж це міг бути) в іншому вагоні зриває стоп-кран і за п'ять-десять хвилин, пробравшись через хащі вагонів, вся компанія сидить в зборі. На додачу в сусідньому вагоні їхав наш керівник спортивних гірських походів і Саня - учасник різдвяного походу в Карпатах. Тож компанія була геть не маленька, добре, що місця були зручні. Цього разу підготовка майже повністю обійшла мене стороною, але логістика мені запам'яталась тим, що деякі водії відмовлялись їхати до Осмолоди. Ну добре, їхати ж то сеодно потрібно. Але хто ж тоді розумів наскільки Карпатська дорога відкриє нам свій потенціал. Такого бажання пройти останні десятки кілометрів пішки в нас ще не було... Звичайно туди варто їхати, та і інших варіантів добору нема, але будьте готовими їхати не поснідавши.
Частина друга — вперед і вгору! Перші пару переходів нас очікував підйом, геть неочікуванна річ в горах. Хоча сумарна висота достатня щоб пригнітити, але долається спокійно. Найгірше те, що під кінець дня її необхідно скинути, щоб на ранок наступного знов набрати зі старту. 1. Групове фото балагану:
2. Сам маршрут дуже гарний - купа цікавих троп, мальовничі мохові каміння по боках і стрункі дерева навколо:
3. У перший день мені найбільше сподобались тропи серед хвойних кущів, тоді вони приваблювали на другий день вже утомили, особливо там де через них необхідно було продиратись:
4. Горганські зарослі:
5. Привал на підйомі - що може бути кращим (окрім обіду):
6. Вивчення схилів:
7. Залишки укріплень:
8. На прикінці першого дня нас трішки полякали хмари і дощі, котрі кругляли навколо нас. Але все промайнуло, а нас зачепило лише моросю.
Частина третя: Велика Сивуля вершина Горган. Другий день почався так само як і попердній - набір висоти, добре, що хоч не потрібно було їхати по чудо-дорозі. 9. Маркер:
10. В районі г. Лопушна, ми застали чудовий вид, коли внизу був туман, а вершинки найближчих дерев блищали в спонячному промінні:
11. Градація кольорів:
12. Зарослі:
13.
14. Взагалі нам дуже пощастило з погодою, бо якби лупанули всі ті дощі які ходили навколо, то ця невинна морена під ногами враз перетворилась на слизьку небезпеку:
15. г. Велика Сивуля (1836 м) - найвища гора масиву Ґорґан.
16. Найменше, що ти очікуєш знайти в горах, то це кам'яні східці (зимові зі снігу не рахуються), але це звична річ на підйомі до Сивулі, тут найліпше збереглося австрійське укріпленя:
17. На вершині:
18. Після масовки:
Частина четверта: дорога до цивілізації. 19. Подальша дорога, після стрімкого спуску з малої Сивулі, була переважно направлена вниз, тому було достатньо часу помилуватись на останок Карпатами:
20. Хоча спуск з Сивулі був затяжним, ще й на прикінці першої частини ходового дня, але обід все виправив:
21. Післяобідній відпочинок:
22. Сліди початку цивілізації:
23. Пастуша полонина:
24.
25. У Франківськ ми приїхали на третій день, залишили рюкзаки в камерах і відправились на прогулянку, тут то нас злива і підловила. Справилась вона за всі попередні дні, тобто ми промокли повністю, але цим лише позабавила нас і ще сильніше розбавила наш похід.
26. Підріпившись ми потім швидко підсохли на пекучому сонці і вже через пару годин сиділи як цивільні туристи в іншому кафе:
 
Якщо коротко то це все, що було в Горганах, до зустрічі :)
Коментарі:

Дописати коментар