26 квітня 2021

Португалія від півночі на південь: які місця пропустити?

Для мене бажання відвідати Португалію почалось з двох місць: маяк в Назаре і колодязя в Сінтрі. З часом додались скелясті береги на півдні країни, а за три місяця до поїздки, цікавинок було стільки, що з маршруту почали вилітати цілі групи місць. Але спочатку все було чудово, а от WizzAir все сплутав.

Що це за цикл розповідей?

В 2018 році в мене була цікава і насичена подорож в Португалію. З якої я привіз круті плівкові знімки, один шикарний кадр і багато просто хороших кадрів на дрон + багато іншого годного матеріалу. Але в блог так і не написав. Чому? По-перше, я відредагував самий годний матеріал, закинув його на конкурси і вже не так хотілось редагувати все інше. Плюс до цього я пару разів усно розповідав друзям і мені було трішки ліньки повторно це все записувати. Але подорож таки вдалась і мені зовсім не хочеться щоб вона валялась. Та і взимку було пару стимулів і закритий анонс, тож це чудовий шанс все пригадати.

Про що буде далі?

Було відвідано багато місць і вмістити все в один пост я навіть не планую. Тому хочу показати як я формував маршрут, як місця розподілились на карті і що в результаті туди потрапило. Ну і звичайно як планую писати далі і що буде в наступних частинах.

Як я будую маршрут?

На поїздку було виділено десять днів і було очевидно, що це забагато для такої поїздки. Отже, треба було використати досвід Італії і "розбити" країну на регіони і відвідати тільки один. Так як літак був до Лісабона, то варіантів було 2: Лісабон + околиці + південне узбережжя; Лісабон + Порту + околиці. Таким чином більшість місць які хотілося відвідати без шансів пролітали. 
А потім прийшов лист від WizzAir'а, що рейс з ранку перенесено на пізній вечір і зворотній рейс відмінено і замість вівторка ти вже повертаєшся в четвер. Ну і кому та п'ятниця треба? Очевидно ж що при наявності рейсу в суботу, краще зробити ще один перенос і отримати + пару днів.
І тут щось пішло не так... До графіку додалось лише два дні, а місць додалось в рази більше. І моя Португалія почала виглядати ось так:
1. Бета-версія місць для відвідування:
Видаляти їх було ще рано, повторний прохід по місцях був націлений на ранжування місць по тому наскільки воно цікаве і заслуговує на звання "сюди варто їхати навіть якщо по дорозі нема нічого цікавого". В результаті на карті появились окремі скупчення.
2. Наступна версія карти:
З'єднавши помаранчеві маркери ниткою доріг вийшло, що деякі місця автоматично пропускаються, далі тільки прикинув скільки часу виділяю на "основну" локацію і чи є час на сині та сірі маркери. В результаті чого вийшов наступний маршрут:
Фінальний маршрут: Лісабон - Порто - Guimaraes - Sistelo - Portela - Браґа  - Castle of Santa Maria da Feira - Авейру - Коїмбра - Piodão - Монсанту - Томар - Баталья - Nazare - Мис Рока - Сінтра - Лагос - Узбережжя - Лісабон
В кінці цього планування я мав детальний календар з ночівлями в контретних місцях, скільки часу займе дорога і скільки часу є для кожного місця. Тобто я навіть знав в якому місці вийде зустрічати захід сонця, а в якому не вийде.
3. Приклад календаря для 7-го дня:

В такого підходу є свої мінуси і свої плюси. Найбільший плюс те, що мінімум запари продовж подорожі і ти знаєш "що ти робиш завтра", відповідно завчасна бронь житла, транспорту з широким вибору опцій та бюджету. Але і мінус також тут є - важко щось втиснути під час подорожі так як все розплановано + кожен раз є соблазн ущільнити темп і відвідати якнайбільше місць.

Про що наступні частини?

З маршруту зрозуміло, що місць було багато. Наврядче писатиму хоронологічно по днях, так як той самий Лісабон розбився на дві частини після прильоту та перед відльотом. Планую оформити тематичні підбірки, попередньо мають бути такі частини:
 ◌ Архітектура і темплієри
 ◌ Великі міста: Лісабон та Порту;
 ◌ Портвейн - долина річки Дору;
 ◌ Кам'яні містечка;
 ◌ Узбережжя: Алгарве, Назаре, Мис Року та інше;
 ◌ Плівкова Португалія (більшість фотографій є тут, також згадування трапляються тут і тут)
 ◌ Сінтра: таки розчарований чи ні?
Пишіть яку частину хочете прочитати першою?

Галерея

      
Коментарі:

Дописати коментар