23 вересня 2020

Заповідний Джарилгач і його олені

Минулого року була перша вилазка на о. Джарилгач, цей же рік не терпить планів і травнева подорож перенеслась на вересень, але саме через це вийшло познімати трохи відео. 

Дати: 12-14 вересня

Логістика: потяг до Херсона + автобус до Скадовська + катер до острова

Детальніше про сам острів я писав минулого року і концептуально нічого не змінилось (людей тільки цього року значно більше). Тому цього року буде менше тексту, це скоріш нотатки + з фото-галереєю і відео.

Єдина суттєва відмінність для нас була в тому, що цього року ми вирішили повністю відпочивати і навіть не планували йти кудись від маяка, навпаки організувались так щоб на катері нас завезли саме туди куди потрібно, а не витрачати час на паром який минулого року солідно нас підвів. 

1. Логістика:

Першим же ділом добравшись на море ми зробили те що мали ... поставили намети, а вже потім відправились купатись. Капітан, що відвіз нас говорив, що незадовго до нашого приїду, море добряче штормило і дійсно лінія берегу була зовсім іншою, що минулого року. А ще було суттєво холодніше, але через це і менше медуз.
2. Місцеві медузи:
3. Лора, дві GoPro і медуза:
Хто як, але на острів я їхав ще з однією цілю - знов подивитись на оленів, тому під вечір пішов шукати рогатих красенів.
4. 
5. 
6. 
Перед заходом сонця вирішив таки запустити дрон, реакція оленів була різною: самці переважно ігнорували і майже не звертали уваги, самки ж частіше тікали, тому довго не перевіряв терпіння тварин до жужання дрону.
7. 
8. 
Минулого року експериментальною частиною поїздки в плані фото була оренда конвертера х2, в результаті в мене було фокусна відстань в 400мм. Цього ж року були лише 200мм і як вже писав на початку в мене була можливість взяти техніку щоб вже познімати відео. Тож уривків вистачило на коротку замальовку оленів Джарилгачу в 50 секунд:
9. Повернення від оленів:
10. Наш табір:
11. Не одними оленями, Баклан:
Можливо через те що море було брудніше ніж минулого року, можливо по інших причинах, але дельфінів нам пощастило побачити лиш на останній ранок, але вони були варті того очікування:
12.
Коротке відео з дельфінами можна переглянути в моєму телеграм-каналі по прямому посиланню, це місце мені найбільше подобається для коротких замальовок і коротких відео.
На рахунок дельфінів було декілька цікавих моментів:
- не був певен, що це саме дельфін, адже у нас водиться декілька типів китоподібних, але судячи зі стоп-кадрів це таки Білобочка (Дельфін білобокий, або звичайний, або білобочка).
- від берегу вони були десь так 100+ метрів, шукати на екрані телефону в яскраве сонце було дуже складно. Єдиний орієнтир був коли один з них вистрибував. Тож з п'яти хвилин що в мене переважна к-сть часу пішла саме на пошуки їх у воді. І буквально 10с відео + пару фотографій. Чому лише 5хв? Бо до того часу в мене було вже дві розряджені батареї і літав на критичних значеннях, так сідав як в голівудських бойовиках на останні секундах. Таке собі, але все було під контролем (вітер, відстань).

Галерея

Як і планувалось, матеріалу щоб щось сказати не багато, все вже описано в минулому році. І з основного це все, але ще залишилось багато фотографій заради яких це і писалось. Тож приємного перегляду!
Для зручного перегляду просто клікніть на фотографії
                   

Коментарі:

Дописати коментар