23 березня 2023

Першоцвіти: похід за крокусами хребтом Кострича

Похід хребтом Кострича це простий, короткий і легкий в логістиці маршрут з гарними видами. Наприкінці квітня список плюсів розширюється ще одним бонусом - тут багато першоцвітів.

Перша частина плюсів зіграла свою роль коли обирав маршрут для чергового соло-походу, другий же раз сходив на Кострича вже цілеспрямовано пофотографувати крокуси. Сходив і навіть швидко підготував фотографії, проте звіт так і не написав. І от в мене виникла непогана, на мій погляд, ідея, заради якої варто підняти старі фотографії і написати звіт про похід який був майже два роки тому.

До того як вийшли на маршрут

Це був квітень 2021 року, я готувався до травневих і думав над самим концептом подорожі. Доволі швидко дійшов думки, що хочу зробити мікс - похід + попрацювати + проїхати якісь нові місця, через те, що не хотів їхати потягом, а як їхати машиною, то було не розумно пройти короткий похід і їхати назад. Крутив карту і обрав Кострича через його простоту в логістиці, оскільки можна було заночувати в будиночку перед КПП на Заросляк/Говерлу і звідти ж вийти на маршрут, а назад вже якось повернутись. Похід був запланований на пасху, тому у багатьох були свої плани, тож в похід поїхало два учасники - я і Олена з нашої тур-команди "Goto the white rabbit".

1. Наша зв'язка на фоні перевалу з походу 2-ї категорії в Грузії 2016року:

2. Покупка паски в Галичі де була дозаправка і перекус:

План був простий - неспішно доїхати до Ворохти із зупинками (мінімум одна в Підгірцях), розвідати початок стежки, переночувати, відправитись в похід, а в кінці під'їхати до житла, пообідати в Ворохті і відправитись в Стрий, звідки Олена сяде на потяг, а я відправлюсь в другу частину подорожі.

3. Пітстоп в Підгірцях:

4. Квітковий маршрут почався майже одразу за Підгірцями:

Ночівля була недалеко від КПП Заросляк, там же й мав починатись маршрут. Розвідка початку стежки не принесла бажаних результатів, потрібно було щось мудрувати з бродом і скоріш за все йти малоходженою стежкою. Із корисного того вечора це смачно повечеряли в колибі і знайшли крокуси буквально через дорогу від житла. Тож основна ціль (крокуси) була вже виконана і можна було розслабитись, тож почались розмови чи потрібно нам мудрувати щось зі стартом маршруту чи зробити "по-класиці".


Атмосфера того як це було в 3хв відео:


Дати: 1 - 4 травня 2021 року
Маршрут: Кривопільский перевал - пол. Веснарка - пол. Болота - пол. Веснарка (2) - с. Красник
Карта: див. в кінці
К-сть учасників: 2

День 1: дійти до квітів

Ранок почався зі сніданку і швидкої прогулянки на вчорашню галявину з квітами. Враховуючи, що світило гарне сонце і все було достатньо мальовничим, то виникло неабияке питання - чи точно потрібно йти в похід? Адже, місію вже виконано, а тут і сухо і їжа непогана. Але у нас було також достатньо хорошої їжі, мотивація і ... скорочений маршрут. Ми таки вирішили під'їхати на машині до класичного старту на хребет Кострича (здається десь тут було ініціалізовано енергозбережний режим для всього походу) і мінімізувати блукання малоходженими стежками.

5. Ранок перед стартом:

Замовлений трансфер відвіз від житла до Кривопільського перевалу, тож старт маршруту перенісся в класичну точку, рівно там звідки стартував і свій соло-похід попереднього березня. 

Перший підйом звичайно ж дався тяжко, потрібно було розходитись і розім'ятись. Пожвавішали вже коли піднялись на підйом де стоїть мальовничий бук, на деяких картах він позначений як фотозона і не дарма, гарне дерево з гарним видом.

6. Інста Бук:

7. Тритони в одній з калюж:

Попереду була тропа в лісі, яка мала вивести до полонини з квітами. Сам маршрут був різний, то йшов дощик, то виглядало сонце, стабільно тільки збільшувався шар снігу (часто льоду, сніг був на відкритих ділянках, в лісі між дерев переважно лежав лід), по якому було доволі складно йти і доводилось раз за разом сходити з тропи і обходити його, а враховуючи крутизну схилу, то робити це було не так вже й просто. Ось це і є весняне міжсезоння в Карпатах - йдеш по снігу, а зверху тебе поливає дощ, погода змінюється кожні пів години, а якщо не змінюється, то дує вітер і ллє дощ. Хоча ситуація з сезонами продовжується змінюватись.

8. Квітень в горах він трішки інакший:

Неспішно ми дійшли до першої полонини - Веснарка. Вся вона була всіяна крокусами, що було доволі проблематично переміщуватись, щоб нікуди не наступити. Наплічники впали на зарослі якихось лопухів - плями де було найменше квітів. І привал перетворився в пошук вдалих кадрів.

9. Перша година на полонині була похмура:

Через якийсь час довелось відволіктись, щоб вирішити, що робити далі. Маршрут був довгим і якщо планували його пройти, то потрібно було йти далі. Але водночас основна мета була - квіти. А навіщо йти далі, де невідомо що тебе очікує, коли тут майже ідеальна полонина для фотографування. Тож, коли пішов черговий дощ, ми почали шукати місце для намету й обрали рівну ділянку під деревами. Було вирішено повністю переробити маршрут.

10. Табір. Довелось пошукати місце так щоб там не було квітів, таке місце знайшли "напроти" входу на полонину:

Поки йшов дощ встигли і поставити намет і пообідати і заварити додатковий чай, як раптом, сидячи під пухнастими гілками, що захищали від дрібного дощу, прийшло розуміння того що світить сонце і потрібно бігти та перефотографувати все, що було сфотографовано без сонця. В цей момент стало остаточно зрозуміло, що не дарма ми тут залишились.

11. Шафран - рід трав'янистих багаторічних рослин:

12. Коли вітер розігнав хмари, то відкрився гарний краєвид на Чорногірський хребет - найвищий в Карпатах. Хребет Кострича і Чорногірський йдуть майже паралельно один одному:

13. Інші фотографії квітів з полонини:

   
Так і пройшов увесь день: фотографуєш, коли втомився ідеш пожувати чи випити чаю, погода міняється, чи сонце починає світити по-іншому і біжиш продовжувати. Проте скільки я не крутився на заході сонця, те що хотів сфотографувати так і не вийшло.

14. Ліс на заході сонця:

15. 

16. Захід сонця:

  

День 2: знайти ще більш фотогенічне місце

Вранці вже не могли дивитись на ті крокуси. Ранок був сонячним, проте хмари і вітер над Чорногорою натякали, що сонцю світити вже не довго. Інше ж було стандартним - встали, поснідали, зібрались і побігли далі шукати що нас може здивувати після цієї полонини.

17. Старт маршруту і єдина контрольна точна на сьогоднішньому маршруті:

З сонцем так і сталось, грілись ми не довго і трішки піднявшись зайшли в хмару, потім пішов дощ, потім він посилився і вже не закінчувався. Тож йшли без привалів і зупинок, доки не добігли до наступної квітучої полонини де стояла колиба в якій я вже якось ночував і в якій було вирішено зупинитись. Для початку, щоб пообідати, але беручи до уваги кількість квітів навколо, рішення було очевидним - сьогодні ми пройшли стандартний для цього походу маршрут в 5-км.

18. Сушарка в колибі:

19. На полонині коли знов вийшло сонце:

Коли трохи просохли, пофотографували квіти та пообідали, то остаточно вирішили заночувати в колибі і нікуди не поспішати. У нас було ще півтора дня та чудова полонина з гарними квітами.

20. Аргументи не йти далі:

21. Фотографії з цієї полонини:
       
На цій полонині була вода і були інші туристи які приходили, обідали і йшли далі. Останній момент це, мабуть, основна причина по якій я інколи ходжу в соло-походи і вирішую вести похід самостійно. В такому випадку я не сильно розумію, як можна було йти далі, маючи навколо таку красу, ще й хорошу погоду. Але цілі в походах бувають різні, тому потрібні або однодумці або йти самому.

22. Погода того дня ще не раз змінювалась:

23. Останні промені сонця на нашій полонині:

24. В черговий раз пішов дощ і загнав назад у колибу:
25. Біль фотографа - пил в об'єктиві + забризкана лінза, це означає, що попереду буде дуже багато роботи в редакторі. Не з цим фото, але пил нікуди не дінеться до кінця походу:

26. В один момент ми дивились на Чорногору і раділи, що зараз не там. Були сильні пориви вітру, та і хмари малювали не самі приємні картини. Потім у Ворохті ми зустрінемо знайомих який в той день вирішили спуститись з хребта, бо там було геть не солодко:

27. В той день спробував підняти дрон, щоб засняти захід сонця, проте вітер доволі швидко сказав, що це не вдала ідея, тож із путнього тільки вид на колибу з іншого ракурсу:

28. Спогади про те як тут було в березні 2020 року, детальніше можна прочитати тут "Як я в зимовий соло-похід ходив":


День 3: ще одна колиба

29. Ранкові відвідувачі - зграйка шишкарів, частина з них бігала під колибою, частина сиділа на найближчих деревах:

Ранок був похмурий, тому повторно не йшли щось фотографували, а неспішно поснідали, прибрали в колибі і відправились далі. У нас було два варіанти - дійти до села чи навіть доїхати до Ворохти і невідомо що робити далі або знайти ще одне місце і не поспішати спускатись. Вирішили дійти до кінця хребта і шукати місце там. Таким чином знов були б класичні 5-км/день. Але такий варіант був ок, приїжджали сюди по природу, відпочинок і фотографію, а чим більше часу ти в горах, тим більше отримуєш. Та і в колибі було доволі комфортно, тож з мінімальним маршрутом ми взагалі почували себе чудово.

30.

31. По дорозі були маленькі галявинки з підсніжками, але інколи їх доводилось пошукати, як ця галявина в лісі:
Через 5-км ми дійшли до колиби і вирішили, що це буде похід у двох тематиках - першоцвіти та колиби. Проте ця колиба розтоплювалась набагато гірше і основна кількість диму не хотіла нормально виходити в "димохід". Вийшло просохнути і зняти атмосферні короткі відео з кухнею, де дим дуже гарно заповнював кадр, проте і вартість цього була високою - все сильно провонялось димом.

32. 

33. Оскільки йшов дощ, а потім сніг, то робити було нічого, довелось обідати:
34. З полонини було видно село, куди завтра мали спускатись:
35. Колиба та інші хоз.будівлі на полонині:
  
36. Через деякий час знов вийшло сонце, ми відправились шукати галявини з квітами, але попередні місця ніщо не змогло вже переплюнити:

Чарівний світанок і продовження мандрівки

Вранці була відповідь, чому не потрібно поспішати спускатись. За ніч випав свіжий сніг, вийшло сонечко і це була радість ще щось пофотографувати і підняти дрон в якому було ще достатньо заряду.
37. Таким був ранок останнього дня:
38. 
    

Та й все, не дивлячись на те, що світанок був неймовірний, проте потрібно було спускатись. Ще потрібно було дійти до траси, зловити транспорт, добратись до машини, заїхати в Ворохту пообідати і їхати в Стрий, щоб висадити Олену на потяг. В результаті в Ворохті ми зустріли знайомих (ті самі, що спустились з Чорногори), у них був вільний квиток і Лєна відправилась з ними, я ж поїхав далі - в Сколе. Там було пару днів на удальонці і прогулянки в бескидах.

39. Вечірні околиці Сколе:

А після того, на другу частину травневих була ледь не найцікавіша частина подорожі - поїхав в Синевир і підібрав там Дениса, який фінішував свій тривалий соло-похід. 

40. І хоча похід Костричем був прям дуже кльовим і виповнився навіть більше ніж на 100%, проте саме зустріч з Денисом "який спустився з гір" була чимось новим в спектрі емоцій:

41. Останній піт-стоп в Коростишеві:

Цей похід був в дечому експериментальним, так як не часто настільки радикально міняю маршрут. А все-таки (все ж таки) він вдався, можливо десь за іншим поворотом було більш цікаве місце, проте він був таким як був і мені важко уявити яку ще потрібно було знайти полонину, щоб він був ще цікавішим.

42. Яким маршрут планувався, середній денний кілометраж - 10-км:

43. Фактичний маршрут, середній денний кілометраж - 5-км: 

Коментарі:

Дописати коментар