04 вересня 2015

"goto the White raBBit" в Грузії


"І це все?" – питання,  яке засіло в голові наприкінці походу. Після хардкорного квітневого похода , який з легкістю затьмарив собою зимові походеньки гірським Кримом, цей похід був відносно "легким", хоча і проходив вже не у малих горах: навколо нас височіли вершини понад  5к і погрозливо супроводжувала Ушба.
Звичайно ж в перші дні так і хотілось, щоб десь тут біля стежки спокоїлось твоє тіло (хоча б якась стабільність від походу до похода) і муки скінчились, але йшли дні, тікали кілометри і організм виходив на потрібний рівень, відповідно питання втечі відходило з першого місця.
Задача стояла така сама як і в квітні – пройти необхідну дистанцію в 100км і подолати дві перешкоди категорії  1А. Гори вищі, перешкоди складніші, чому ж тоді було "легше"?
– А може це все гостинність грузинів, може вас там катали від вершини до вершини, а ви лише фоткались по дорозі і на вершинах? – скаже людина-підозрєвака і недовіряка.
– Ага, чудо лаваш? І там точно така ж накатана дорога як в нас на Петросі, – буде їй відповідь після ляща ломом.

Ну і вершина в нас була всього одна, але і та як варіаційна ділянка (в результаті на неї і пішли не всі, а лиш ті хто захотіли).

Отже, що саме планувалось зробити:
Докладна нитка маршруту:
с. Мазері - дол. водоспадів + льод. Ушба (рад.) - с. Мазері - пер. Гулічала Верхній (підйом) + траверс Гульського відрогу (1А) - оз. Курульді - СМТ Местіа - дол. р. Мульхра - с. Богреши - с. Адиши - дол. р. Адишчала - льод. Лардаад - пер. Рододендронів Верхній (1А) - льод. Зарешо-Халде - пер. Карета + пер. Южнохалдейський (1А) + траверс в. Карета (1А) - дол. р. Інгурі - с. Ушгулі
Запасні варіанти:
1. Замість ділянки "с. Мазері - пер. Гулічала Верхній - траверс Гульського відрогу (1А) - оз. Курульді" -- "с. Мазері - пер. Гулі (н/н) - оз. Курульді"
2. Замість ділянки "дол. р. Мульхра - с. Богреши - с. Адиши" - "дол. р. Мульхра - с. Чаабіані - с. Адиши"
3.1. Замість ділянки "дол. р. Адишчала - льод. Лардаад" - "дол. р. Адишчала - пер. Адиш (1А) - льод. Лардаад"
3.2. Замість ділянки "дол. р. Адишчала - льод. Лардаад - пер. Рододендронів Верхній (1) - льод. Зарешо-Халде" -- "дол. р. Адишчала - брід р. Адишчала - пер. Чхундера - льод. Зарешо-Халде"
4. Замість ділянки "льод. Зарешо-Халде - пер. Карета + пер. Южнохалдейський (1А) + траверс в. Карета (1А) - дол. р. Інгурі" -- "льод. Зарешо-Халде - пер. Карета (1А) - дол. р. Інгурі"
5. Замість ділянки "дол. р. Інгурі - с. Ушгулі" - "дол. р. Інгурі - пер. Вахушті (1А) - пер. Загар - с. Ушгулі"

Що ж ми зробили в результаті:
Тривалість: 17.08.2015 - 27.08.2015 (10 ходових днів);
Пройдена дистанція: ~105км;
Кількість пройдених перешкод: 1А - 4шт;
Кількість участників: 8.
Більш детільніше:
День 1й (звіт №1 - "Розминка"): початковий пункт прибуття був аеропорт Тбілісі, звідти за 50 тетрі на автобусі, що відправляється прямо від аеропорта, доїхали до ж/д вокзалу і потягом до Згудіді.
День 2й (звіт №1 - "Розминка"): на маршрутці яка їздить один раз на день ми доїхали до Местії і залишили (до речі у водія) заброску. Далі він же нас відвіз до Мазері. Далі вже на своїх двох до погранців і радіальна вилазка до водоспада
День 3й (звіт №1 - "Розминка"): радіальна вилазка на льодовик.
День 4й (звіт №1 - "Розминка"): повернули назад, пройшли Мазері і пройшли в бік пер. Гуль.
День 5й (звіт №2 - "Траверс"): перевал Гуль - траверс Гульського відрогу (1А) - оз. Курульді
День 6й (звіт №5 - "Селища"): спустились в Местію. Культурний відпочинок, відвідування музеїв, доїхали до Жабешів.
День 7й (звіт №5 - "Селища"): пройшли до Адишів і зупинились в долині р. Адишчала
День 8й (звіт №3 - "Льодовики"): пройшли льодовик Адиш - Перевал Рододендронів верхній (1А) - дол. р. Інгрурі
День 9й (звіт №3 - "Льодовики"): пройшли льодовик
День 10й (звіт №4 - "Вершина"): Перевал Карета (1А) - Вершина Карета (по м-ту 1А) (тур. першопроходження) - дол. р. Інгрурі
День 11й (звіт №5 - "Селища"): с. Ушгулі – с. Іпарі – с.  Богреши
Дні 12-13 (звіт №6 - "Після походу"): Морько і Батумі
Дні 14-15 (звіт №6 - "Після походу"): Тбілісі + Мцхета

Що інші вважають ми зробили:
Загоряли і плавали у морі вина. З першим днем команда справилась, власне, навіть не встигши втомитись. Ну і забігаючи наперед - необхідні вимоги ми виконали, але вже починаючи з другого дня довелось коригувати плани.
Вся ж таємниця фіктивної "легкості" частково криється в забросці, грамотності раціону ну і мабуть найбільша - в полудньовках та "екскурсіях" по містам та селам. Про це, та як саме команда проходила маршрут, що по дорозі ми бачили, хто з нами ділив тропу і яку допомогу ми отримували читайте найближчим часом в продовженні циклу постів "goto the White raBBit в Грузії":
Коментарі:

Дописати коментар