18 травня 2017

Льодовик і його основні частини [Теорія]

Льодовик – неймовірно гарне і багатогранне природне утворення, яке заворожує і дарує незабутні враження від кожної зустрічі, але тим часом криє в собі безліч небезпек.
Коли в нас планувався перший гірський похід в високих горах, то я трохи засмутився побачивши там лише одну вершину і то яка була під великим питанням. Все-таки в Карпатах ключовими цілями завжди були саме вершини, та і через тривалі походи в малих горах в мене вималювалась не вірна асоціація гірського туризму саме з вершинами. Але вже перший похід заспокоїв, місце вершин власно зайняли льодовики.

Зміст:

1. Льодовики на яких був

На даний момент, за три походи (Сванетія IСванетія II, Приказбеччя I), мені пощастило побувати на наступних льодовиках Грузії:
Ушбінський льодовик  перший льодовик, також це поки єдини де пощастило побачити грот;
Лардаад  найбільший льодовик в Сванетії;
Зарешо-Кхалде - в 2015-му році був в основному вкритий мореною, тому можна не рахувати, а в 16-му році пройшли його траверсом, вийшовши на нього аж в самому низу, де він надійно вкритий мореною;
Чалаат - перший закритий льодовик;
Суатісі - на якому ми трішки польодолазили;
Гергетський - розташований на південно-східному схилі гори Казбек (він також є на цьому відео);

Поки список льодовиків відвіданих не в рамках гірських походів трохи коротший, і поки всі вони без виходу на лід:
Періто-Морено - льодовик, розташований на півдні Аргентини в Андах;
• Грей - льодовик розташований в парку Торрес-дель-Пайне (Чилі) в Андах.

2. Вступ

В цій статті мова піде лише про льодовики і всі терміни які з ними пов’язані.
Льодовик  багаторічне природне накопичення льоду, котре утворюється з твердих атмосферних опадів у тих місцях таких опадів випадає більше, ніж тане та випаровується. Сніг котрий випав поступово ущільнюється, кристалізується і в результаті перетворюється на лід.Льодовики завжди знаходяться у стані руху під дією сили тяжіння і приймають форми у виді потоку, купола чи плавучої плити. Далі йтиметься саме про льодовики у формі потоку.
0. Всі гірські позначення + місця безпечних місць для табору:
1. Рух льодовика:

3. Льодовик і його основні частини

Грубо льодовик можна поділити на чотири частини:
• Те з чого живиться льодовик - фірновий басейн;
Льодопад;
Язик льодовика;
• І те, що залишилось від відступаючого льодовика - морена і гірська річка.
2. Основні частини льодовика:

3. Ще одне схематичне зображення будови льодовика:
4. Льодовик в розрізі:

3.1 Фірновий басейн

Фірн щільно злежаний, зернистий і частково кристалізований багаторічний сніг, точніше - проміжна стадія між снігом і льодовикових льодом. Фірн утворюється в горах вище снігової лінії, там де сніг не встигає розтанути за літо. Перетворення снігу в фірн називається фірнізаціей снігу.
Фірнове поле або фірновий басейн - область живлення льодовика, накопичення сніжних опадів та рекристалізації їх при ущільненні в фірн та лід.

3.2 Льодопад

Льдопад - це частина льодовика, котра в результаті "швидкого" руху льоду вирізняється розривами поверхні і містить велику кількість тріщин, льодових стін. Термін виник на основі аналогії з водоспадом, також, через свою структуру і танення, на льодопадах часто зустрічають падіння уламків льоду.
5. Льодопад:
6. Група досвідчених туристів переміщується по льодопаду:

3.3. Язик льодовика

О так! Льодовик має свій язик:
Язик у льодовика утворюється в результаті формування самого льодовика, а саме - спочатку маленький льодовик заповнює поглиблення в горах, поступово він збільшується і в один момент він стає настільки великим, що починає дуже повільно повзти по схилу, і у льодовика виростає щось на кшталт язика. Язик спускається все нижче, вниз по долині, аж до тих місць де влітку тепліше і там поступово тане.
7. Вид з язика на льодопад:
8. Так язик і льодопад виглядають під іншим кутом:
В туризмі вирізняють два типи льодовиків:
Закриті – вкриті шаром снігу, через який не видно тріщин (дослівно тріщини закриті);
Відкриті - всі тріщини видимі.
По закритому льодовику необхідно пересуватись у зв'язках так як ризик не помітити тріщину і провалитись в неї дуже високий.
9. Рух групи по закритому льодовику: 
10. Відкритий льодовик:

3.4. Інші терміни

Серак (лат. serum - сировотка, водяниста рідина) крижаний пік, що утворюється на передній крайці льодовика. Висота сераків – від декількох метрів до сотень метрів.
11. Серак:
12. Серак:
Ранклюфт (нім. Randkluft) - тріщина танення на кордоні льодовика. Зазвичай утворюється на бічних частинах льодовика, де він близько підходить до освітлених і нагрітих схилів. Танення льоду є основною причиною утворення ранклюфта, на відміну від бергшрунда (див. рис. №2), який утворюється при розриві снігово-льодового схилу під дією сили тяжіння. Ранклюфт часто використовують для підйому на льодовик або обходу льодопадів, проте необхідно враховувати ризик каменепаду зі скельних стін і льодових обвалів зі схилу льодовика.
13.  Цікавий завалений снігом бергшрунд на Гергетському льодовику:
Мореною називають скупчення несортованого уламкового матеріалу, який переноситься і відкладається льодовиками. В залежності від розміру її поділяють на дрібну, середню і велику.
14. Морена:

15. Каміння на фото, це і є морена:
Морена за своїм розміром поділяється на:
• крупну;
• середню;
• дрібну.
16. Привал на крупній морені:
17. Середня та крупна морена: 
18. Рух по дрібній морені:
19. Стежка, що залишились на дрібній морені:
В процесі відступу льодовика зменшується і його потужність, а також опускається його поверхня нижче гребенів берегових морен на багато десятків і навіть сотні метрів. Схили берегових морен, з боку льодовика, зберігають значну крутизну. Коли зворотний схил, звернений до схилу долини, зазвичай більш полог і покритий рослинністю. Пологіший схил називають кишенею морени (на фото наглядно видно форму за рахунок якої і дали таку назву). Зазвичай це безпечне місце, тому тут можуть пролягати зручні стежки до верхів'я льодовика, також тут часто можна знайти зручне місце для бівуаків.
20. На фото легке побачити кишеню  вона контрастно виділяється рослинністю:
21. Схематичне зображення кишені в розрізі льодовика:
Так як язик льодовика спускається на значні висоти, то в один момент він починає танути. Тала ж вода в результаті свого руху по внутрішнім чи підльодовикових каналах, з'єднуючись в потужний потік випливає з язика, даючи початок річки. У цьому місці в язику утворюється горизонтальне поглиблення  льодовиковий грот. Гроти деяких льодовиків доступні, але їх відвідування небезпечне через обвал каменів і брил льоду зі склепіння гроту.
22. Грот зі свіжим обвалом:
23. Невеликий боковий грот:
24. Видимі багаторічні прошарки льоду:

4. Які небезпеки бувають на льодовику?

Тони талої води стікають за день з льодовика, ну і звичайно ці потоки приносять зміну в будову льодовика, пробиваючи собі шлях все нижче і нижче. Так можуть сформуватись колодці (moulin), коли тала вода з поверхні знаходить розкіл льоду і починає пробиватись скрізь нього. Просуваючись все глибже і глибже такі шахти можуть досягати дна, а це сотні метрів вглиб.
25. Поперечний переріз з різними видами колодязів:
Інколи такі кольодязі заповнені водою (якщо вони не доходять до "дна", але навіть у таких випадках їхня глибина достатньо велика, плюс до всього температура води близька до нуля). Як видно з картинки потрапляння в такий колодязь не приведе ні до чого хорошого. В найліпшому випадку тіло випливе нижче за течією.
26. Ранковий колодязь, поки майже без води, але вже скоро сонце зробить свою справу і струмки наситять джерело, а вода продовжить розмивати лід:
27. 
28. Інші форми створені талою водою:
Так як льодовик це однорідна маса, то в результаті його руху виникають тріщини. Вони також можуть бути заповненві водою і також можуть доходити до "дна" льодовика.
В тріщинах нема нічого небезпечного якщо вони видимі, але якщо льодовик закритий і тріщини приховані під шаром снігу, то вони являють собою небезпеку для будь якого туриста.
29. Схематичне зображення ситуації з закритою тріщиною:
Розмір тріщин сильно залежать від льодовика, але ними ніколи не можна нехтувати. Так як це одна з найрозповсюджених причин загибелі безпечних туристів, адже той самий “доступний” в комерції Ельбрус і Казбек є нічим іншим як закритий льодовик, а підйом на нього часто здійснюється без найменшої підготовки.
30. Поперечний вид на тріщину:
31. Тріщина:

32. Тріщина на Гергетському льодовику:

33. Ось такий відкривається вид з неширокої тріщини:
34. Вид на ту ж тріщину з іншого ракурсу:
35. Перепригування тріщини:

5. Впилив талої води на льодовик

36. Річка талої води:
37. Вимитий тунель (фото Бугайова Івана):

Останнє оновлення: 16.06.2020
Коментарі:

Дописати коментар