06 квітня 2016

Гірська одиничка Сванетією. Частина III - льодовик Лардаад/Адиш

Протягом нашої одинички ми побачили доволі багато нових цікавинок, а не лише протоптали понад сто кілометрів грузинської землі. Але льодовики залишили найсильніше враження (якщо не рахувати вершину Ушби, бо тут спірний момент, вершини то я раніше бачив, хоча й не "високих гір").
Уся краса найкрасивішого льодовика (а було аж три таких по яким ми потоптались, тобто було з чого обрати) нашої одинички схована під катом: 
* Схема нашого відвідування льодовика Лаардаад та Зарешо-Кхалде *
Так як хронологія звітів не відповідає хронології походу, то вдамся в деякі пояснення (розгорнута інформація знаходиться в технічному описі з посиланнями на відповідні звіти): ми прийшли з с. Адиші і заночували в одному переході від льодовика.
1. Табір:
*фото Бугайова Івана*
Ранок не приніс нічого нового, такий же ранній підйом, збори, вихід. Грунтова стежка поступово стала пропадати, поступаючи своє місце камінню. Але ще деякий час можна було трапити на її сліди, то тут то там. Інколи рятували мітки на камміні, далі ж почали траплятись туріки. Та і без них максимум, що сталося б, це команда пішла не самою зручною дорогою. Пару раз довелось пробиратись крізь зарослі, але особливих перегород на шляху не було. Вийшовши на морену і дійшовши до льоду ми отаборились, залишили рюкзаки, вдягли кошки і відправились на прогулянку:
2. Вид від першого обличчя:
Наш льодовик ідеально підійшов для "першого виходу на лід" - відкритий, рівний, хоч і зі своїми небезпеками.
Льодовик — багаторічне природне накопичення льоду, котре утворюється з твердих атмосферних опадів у тих районах, де протягом року таких опадів випадає більше, ніж тане та випаровується. Випавший сніг поступово ущільнюється, кристалізується і в результаті перетворюється на лід. Льодовики завжди знаходяться у стані руху під дією сили тяжіння і приймають форми у виді потоку, купола чи плавучої плити. Далі йтиметься саме про льодовики у формі потоку.
В туризмі вирізняють два типи льодовиків:
Закриті - вкриті шаром снігу, через який не видно тріщин (дослівно тріщини закриті);
Відкриті - всі тріщини видимі. По закритому льодовику необхідно пересуватись у зв'язках так як ризик не помітити тріщину і провалитись в неї дуже високий. Але наш льодовик був відрити і ми могли на власні очі подивитись і обстежити тріщини/колодці щоб на ділі побачити рівень небезпеки закритого льодовика.

З чого складається льодовик?
3. Усі головні складові льодовика: язик, бокова морена і льодопад.
Складова №1 - Язик
О так! Льодовик має свій язик, який він показує усім відвідувачам :Р
Язик у льодовика утворюється в результаті формування самого льодовика, а саме - спочатку маленький льодовик заповнює поглиблення в горах, поступово він збільшується і в один момент він стає настільки великим, що починає дуже повільно повзти по схилу, і у льодовика виростає щось на кшталт язика. Язик спускається все нижче, вниз по долині, аж до тих місць де влітку тепліше і там поступово тане.
Складова №2 - Льодопад 
Льдопад - це частина льодовика, котра в результаті "швидкого" руху льоду вирізняється розривами поверхні і містить велику кількість тріщин, льодових стін. Термін виник на основі анології з водоспадом, також, через свою структуру і таяння, на льодопадах часто зустрічають падіння уламків льоду.
4. Льодопад
5. Командне фото на фоні льодопаду
*фото Бугайова Івана*
6. Талісман і льодопад
Складова №3 - Морена
Мореною (див фото №3) називають скупчення несортованого уламкового матеріалу, який переноситься і відкладається льодовиками. В залежності від розміру її поділяють на дрібну, середню і велику.

Які небезпеки бувають на льодовику?
Небезпека №1 - Колодязь
Тони талої води стікають за день з льодовика, ну і звичайно ці потоки приносять зміну в будову льодовика, пробиваючи собі шлях все нижче і нижче. Так можуть сформуватись колодці (moulin), коли тала вода з поверхні знаходить розкіл льоду і починає пробиватись скрізь нього. Просуваючись все глибже і глибже такі шахти можуть досягати дна, а це сотні метрів вглиб.
Інколи такі кольодязі заповнені водою (якщо вони не доходять до "дна", але навіть у таких випадках їхня глибина достатньо велика, плюс до всього температура води близька до нуля). Як видно з картинки потрапляння в такий колодязь не приведе ні до чого хорошого. В найліпшому випадку тіло випливе нижче за течією.
007. Колодязь, поки майже без води, але вже скоро струмки наситять джерело і вода продовже розмивати лід:
8.
9. Форми створені талою водою:
Небезпека №2 - Тріщина
Так як льодовик це однорідна маса, то в результаті його руху виникають тріщини. Вони також можуть бути заповненві водою і також можуть доходити до "дна" льодовика. 
10. Поперечний вид на тріщину
11.
Звичайно це не всі утворення на льодовиках, ще є гриби, льодові стіни, але наглядного прикладу ми або не зустріли, або не дійшли до нього. Тож, про це буде іншого разу :)
12.
Хоча ми вийшли на льодовик не з першими промінями сонця, але була добре помітна різниця між станом струмків на початку прогулянки і під її завершення. Якщо спочатку вода текла лише великими струмками, то під кінець їх рівень води суттєво піднявся, та ще й на додачу під ногами звивалися сотні тонесеньких струмочків.
13. Небезпечна краса
14.
15. Поля
16. Тунель вимитий талою водою
*фото Бугайова Івана*
17.
Коментарі:

Дописати коментар