21 грудня 2020

2020 "що? як і скільки?" підсумки року в контексті подорожей та фотографії

Цей рік в дечому відрізнявся від попереднього, тож буде цікаво порівняти з попередніми і пригадати найцікавіші моменти з блогу, фотографії та подорожей.

Так як це підсумки про зроблене + найцікавіше, то буде багато посилань на мій телеграм канал, інші пости в блозі та ютуб. Поїхали!

1. Подорожі: кількість, тривалість, особливості.

Кількість подорожей в цьому році стала навіть більшою в порівнянні з 2019, так як кожні вихідні до листопада я намагався проводити на природі, потім активно зайнявся іншими справами. Але кількість подорожей вплинула на їх тривалість - так цей рік став єдиним з 2014го (або навіть з 13го), коли на кінець року в мене залишилась відпустка. І якби не лижний сезон в лютому, то залишилось ще більше. Так поїхати покататись була єдиною поїздкою за рік на цілий тиждень. Все інше це вихідні + свята + максимум 1-2 дні. З початку карантину найтриваліша безперервна подорож - 5 днів. Так, були цікаві мікси, але тривалих подорожей не було.

Із цікавого:

• Бюджет колосально знизився (десь так в 3-4 рази);

• Відвідав деякі місця на які все не вистачало часу: Ірдинські болота, Полісся (Камінне Село), Сухолуччя, Херсонщина, Карпати в іншому форматі, Юрова гора (і про більшість не написав в блозі 😐).

• Багато часу провів в полях. Це прям кайф. Бо не раз згадував, що через інші подорожі не потрапляю на пшеницю і інші "польові сезони", а в цьому році в мене було 4+ виїзди в поле, серед яких незаплановане спостереження за кометою, знайдені сінні крученики до яких навіть повертався щоб пофотографувати з зоряним небом:

• В результаті цього року аж три подорожі щоб подивитись на зоряне небо (незапланована комета, крученики і спостерігання за Персеїдами на березі Київського моря).

• Вперше їхав у Карпати на машині 🙂

• Вдало заїхав на Теклінський млин:

• Вийшло виділити цілий день для однієї невеликої локації:

• На цей рік було доволі багато спортивних планів, але всі вони скіпнулись. І так як в мене не виходить займатись активною підготовкою якщо нема чітких планів, то все обмежилось декількома виїздами на скелі.
Підсумки: в категорії "подорожі" цей рік став роком експериментів.

2. Фотографія в контексті походів.

Цей рік закріпив погляд: "якщо похід, то похід; якщо фото, то фото". Все-таки цілі і рішення, які приймаються для досягнення цілей, доволі різні. Так зимовий соло-похід націлений на фотографію це поки єдина поїздка з якої я привіз хороші зимові знімки. Там звичайно був шикарний світанок в правильному місці, який і витягнув всю поїздку, але ця подорож закріплює висловлювання.

Також цього року був цікавий експеримент зміксувати фото і альп-вилазку, навіть вийшли цікаві результати, але організаційно я допустив багато косяків (про них можливо далі) та і банально не вистачило організаційного досвіду, тож буду готуватись до "Альп-фото Карпати II".

Знову ж таки найбільше виправдала поїздка в Карпати на меті якої була саме фотографія, а дводенна похідна-частина себе майже не виправдала:
Тож є про що подумати, так як і в похід хочеться і фотографії потрібно десь робити.
Підсумки: закріплення деяких поглядів які працюють в мене на даному етапі + подальші роздуми як все покращити.

3. Плівкова фотографія.

З плівкою цього року вийшло відірватись: і фотографував багато і фото-збільшувач для друку зібрав і друкував і навіть пост про плівку написав + ще декілька валяється в чернетках (хочеш щоб скоріше опублікував, тоді можеш підтримати - всі деталі тут).

Найцікавіше:

• пост "Аналоговий світ: про те як я спробував середній формат";

процес фото-друку;

• вийшло відфотографувати три плівки 120-го типу, тут найцікавіші кадри;

• також страждав над скануванням і панорамними кадрами, але тут ще не все готово (чекає друку більш вдалих кадрів).

Підсумки: також рік експериментів. Попереду багато роботи над закріпленням результатів, робота над ідеями і продовження експериментів.

4. А що там портрети?

Портретів цього року доволі багато, мало щоб оформити підбірку, але таки є (дивитись тут):
Підсумки: майже повторення попередніх років з мінімум портретів, але можливо намітився вихід із западні.

5. Інше по фотографії.

Мене надрукували в "Lakes, Parks and Reserves of Ukraine" від "Made in Ukraine";
• Мої фотографії з Ірдиня зайняли 2 призових місця на конкурсі "Вікі любить Землю 2020" в номінації "Найкраще фото Черкаської області", та спец-номінації "Аеро-фотографія".
• Також в цьому році дістав з чернеток пост про огляд тим чим користуюсь - пост про мої штативи;
• Побачив і сфотографував найбільший літак - Ан-225 "Мрія", ще декілька разів бачив і "Антея", але дуже здалеку (~3-4км).
• Запостив доволі багато аеро-360-панорам, для перегляду треба перейти на гугл.карти:

6. Багато відео: і короткі і "довгострої" і замальовки для душі

Через три роки після дуже цікавого походу "Казбек: похід 3-ї категроії складності і перші 5'000м над рівнем моря." я змонтував відео, вийшло майже так як хотілося і прям хочеться спробувати зняти достатньо хорошого матеріалу щоб змонтувати повноцінну відео-розповідь про якусь поїздку чи похід.

А так багато відео-замальовок постив в своєму телеграм каналі, також змонтував відео про:

• Зимовий соло-похід;

• Серпневі Карпати;

• Оленів острову Джарилгач;

• Туманні Карпати;

• Таймлапси Сванетії.

• і вечірні таймлапси: вечірній Київ, Гулівер та Парус, експериментальний таймлапс.

Так що відео цього року було багато, в основному дякуючи телеграм-каналу після якого вже був не проти залити і на ютуб. Планів робити ще більше поки не маю, хочеться таки зняти пару ідей. Спробую зосередитись на них.

Підсумки: нарешті відео по сценарцію (це я про "Казбек: історія"), але ще далеко від задуманого.


7. Подія року

Найголовніша подія року це запуск магазину де можна придбати мої друковані роботи, а саме: листівки, сувенірні міні-панорами та готові роботи для того щоб вішати на стіну (як в рамі так і без):


8. Трохи про соцмережі.

Сьогоденні реалії такі, що намагаюсь вести сторінки в більшості соцмережах.

Фейсбук все більше і більше не подобається; інстаграм доволі не поганий, але мій топчеться на одному місці. Найбільше подобається телеграм-канал (хоч він геть маленький, але в цьому і є його краса), тому там найцікавіші пости і з бекстейджів і замальовки і експерименти. Ну і ютуб цього року трохи ожив, також подобається, але на одне відео йде доволі багато часу, а рівня "Казбек: історія" взагалі потребує дуже багато часу.

З планів поки вести всі сторінки і не упаруватись в тренди, а робити те, що подобається самому 🙂


І на завершення

Що там по невдачах? А то який пост доволі позитивний вийшов. То їх вистачало, частину виписав собі в плани на наступний рік з назвами "версія N" і буду працювати над вдосконаленням, як вийде, тоді і розповім.

Ну що ж, зрозуміло що більша частина 21го року буде продовжувати обмеження 2020. Але при належній кількості роботи можна знаходити інші шляху для реалізації. Тож усім вдалого завершення цього року і успішного наступного 🥳

Коментарі:

Дописати коментар