12 лютого 2020

Патагонія 2019 :: ініціалізація поїздки

21 день на все про все. Про складності планування та і взагалі де ми були, чому туди поїхали, який був маршрут, що з собою взяли й багато іншої загальної інформації в пості ініціалізації циклу статей про Патагонію:


Основні деталі

Наша мандрівка в цифрах:
  • 30'212 км пролетіли на літаках за 7 рейсів (4 з яких це туди-назад в Буенос)
  • 2'977 км проїхали автобусами за 6 переїздів (не рахуючи по місту чи з/до аеропорту)
  • 1'017 км проїхали на машині за 3 дні
  • 54 км проплили на човні за 1 плавання
Або більш екзотичні:
  • 37 видів тварин та птахів (і це тільки яких сфотографували)
  • 3 види пінгвінів
  • 3 дні на краю світу
  • 2 країни: Аргентина, Чилі
тваринний світ Патагонії який побачили і сфотографували
враховуючи, що птахи траплялись також дуже цікаві

Хто?

Головних героїв циклу розповідей не так і багато:
   • Андрій — автор блогу, тобто я;
   • Юрій — ідейний ініціатор подорожі та головний кок;
   • Патагонія — заради чого власне все це організувалось;
   • Філ — наш "уявний" друг:
три місця / три ліжка
Ми навіть з ним переписувались і робили фотографії "а тут міг бути ти"
Ф - значить Філ
Насправді у нас було три пари квитків, але у Філа в останній момент не вийшло і ми відправились вдвох. Проте ми про нього не забували 🙂

Куди?

Кодова назва нашої поїздки була "Патагонія". Проте, по-перше, до Патагонії в різних визначеннях відносять різні території, а по-друге, ми ще заїжджали в місця які точно не підходять під опис Патагонії. Якщо використати назви країн, то в основному це була Аргентина і трішечки Чилі. Для наочності ми відправились от сюди:
Детальніше про місця буде нижче
Якщо обмежитись назвою країни, то це в основному була Аргентина (плюс трішки Чилі)

Коли?

На все про все разом з добіраловом у нас було рівно три тижні: 11 січня - 01 лютого 2019.
Січень це "високий" сезон для треків, але не для того, щоб побачити всю фауну цих країв (про це детальніше буде в частині пів-ва Вальдес), а дивитись там є на що.

Чому саме Патагонія? Як взагалі ми туди зібрались?

"Чому саме Патагонія?" - за відповіддю на це питання до ідейного ініціатора подорожі. Я ж тільки бігло продивився матеріал, що воно таке в деталях і зрозумів, що ця поїздка як пазл лягає на мої плани.

Чому вирішили їхати самі?

У нас про це питання взагалі не стояло.
Ідея в тому-то і полягала, щоб була мобільна група (в понятті мінімальних розбіжностей інтересів і підготовки), свій маршрут і свої ж пригоди. Якщо ж заглиблюватись в деталі, то комерція тягла за собою набагато більше мінусів ніж плюсів, і деякі з них дуже критичні.
Мінуси через нашу призму, тож можливі розбіжності з вашими поглядами, але питання все-таки "чому ми вирішили?":
- дуже обмежений маршрут, а саме:
  а) ми б не потрапили в деякі місця в які хотіли;
  б) в деякі місця ми б потрапили геть в іншому форматі;
- більша і незнайома група де хз яка в кого підготовка (а коли віддаєш таку кількість грошей то якийсь Вася буде напрягати х10 від іншої поїздки);
- не було б складової пригод та міні-експедиції;
- невідомо що було б з хавкою (і як це позначилось на бюджеті), ми ж зробили оскільки хотіли й вписались в той бюджет який запланували. І результат був чудовий;
- гнучкий графік всього: дат, знов таки місць і часу, який ми там витрачаємо;
- бюджет поїздки значно б виріс;
З плюсів я міг би виділити тільки один, максимум два:
+ не було б гемору з парком Торрес-дель-Пайне;
~ підготовка зекономила б час. Але сам процес був цікавий та і час тоді в мене був, тому цей плюс більше для кількості та то з дуже великою натяжкою.
Ми навіть не розглядали варіант комерції, але тим кому цей регіон дуже подобається я б радив добре подивитись чи готові ви до нього. 
Наш табір в Пуерто Наталес (Чилі) перед поїздкою в парк Торрес-дель-Пайне
Варіант поплавати на човні ми не готували, у нас були інші плани, але погода вирішила інакше і вільні у своєму виборі ми обрали не менш круту альтернативу
Через те, що все дуже сильно залежить від маршруту, то тут нема єдиного рецепта. Але очевидно, що ніхто їхати на тиждень сюди не буде, та і на два трохи малувато, бо місць дуже багато. В принципі на нашому шляху не було екстремальних перешкод які можуть зупинити людей у виборі їхати самим чи з кимось. З усього, що можна виділити — місцями був дуже сильний вітер і в цілому насичений темп мандрівки. Тож моментів до яких треба бути готовим всього декілька і вони банально стандартні:
  1. Треба бути готовим до тривалої подорожі й великої кількості тривалих переїздів
  2. З усім треба розібратись самому*
Якщо перший пункт можна нівелювати вашим маршрутом, ми ж то хотіли встигнути відвідати основні місця і були обмежені в термін "21 день на все разом з дорогою", тому довелось дещо оминути.  Та і якщо людина заглядає на Патагонію, то досвід подорожей в неї є і фразу "понад два тижні дуже-насиченої подорожі" вона має розуміти.
А от про пункт номер два треба трішки детальніше. З точки зору планування це була дуже важка поїздка. Для мене було випробуванням Північ Іспанії, бо я знав куди хочу, але зовсім не знав де воно знаходить + була сильна обмеженість по часу (а в те місце могли зводити тільки одні рєбята). Проте все-таки з Іспанією були тільки дві проблеми: 1) знайти місця опису яких майже не було, а регіон був довжиною більше ніж 1'000км; 2) то була перша забугорна поїздка такого формату. В Патагонії ж нюансів тільки по логістиці було набагато більше, бо ж відстані просто колосальні (по довшій стороні Аргентина ~3'600км, а для повноцінної Патагонії треба відвідати дві країни, а ще там говорять іспанською), та і машину збирались орендувати лише в одному місці через необхідність. Інформації в принципі достатньо: якщо шурстіти англомовні сайти, додати до них офіційні сайти інспанською і трішки заглядати на снг-ешні, то все вже давно є в інтернеті, хоч інколи треба багато часу, щоб знайти. Але все-рівно місцями виникала знатна плутанина 🤯
З джерелами інформації до речі був дуже цікавий нюанс — я не раджу читати російські форуми, за повноцінними блогами я такого не зустрічав. Бо не знаю як то треба себе поводити в чужій країни (хоча про що це я), але ситуації які описували і якими залякували були дуже далекі від реальності (це в основному про парки).
Резюме:
- якщо у вас є достатньо часу щоб витратити на підготовку і у вас є хороший досвід тривалих поїздок та їх організації, то це може бути для вас викликом, але результат буде того вартий.
- якщо ж у вас нема достатнього досвіду і вас найбільше цікавить саме економія грошей, то на такий варіант не варто дивитись, бо економія з невдалою поїздкою така собі штука.

Про маршрут і трішки про логістику

Формування нашого маршруту почалось з того, що на карту додавались всі цікаві місця, потім з них обрались ключові - ті вже заради яких було варто їхати в ту чи іншу частину, в результаті в нас вийшло щось таке (зеленим відмічено те, що увійшло в маршрут, а оранжевим - довелось пропустити):
Далі ми порахували скільки на яке місце нам треба часу, додали джетлаг, логістику і стало зрозуміло, що деякі місця необхідно викинути:
- Фолклендські (Мальвінські) острови дуже складні в логістиці;
- Водоспад Іґуасу довелось викинути з маршруту, бо:
Насправді через те, що їхати там набагато довше ніж гуляти, а часу на це вже не вистачало.
В попередній версії ми ще хотіли залишити пару днів зворотного шляху на море, але викинули цю ідею заради чогось іншого (а оскільки все було просто ураган, то, мабуть, таки не дарма).
Далі був детальний етап планування транспорту, тут у нас було багато змін. Бо спочатку ми хотіли бюджетний варіант і все проїхати автобусами, потім стало зрозуміло, що автобусами, то ду-у-уже довго. Не самий довгий переїзд від пів-ова Вальдеса до Буеноса зайняв 18-ть годин, а якби ми все їздили на автобусі, то там щось виходило більше ніж 6-ть днів чисто на транспорт. 
В дорозі..
Вклавши нашу логістику в необхідні терміни і переконавшись, що у нас є достатньо часу для кожного місця в нас вийшло таке "коло":
Де 1-2-3 це були літаки, а по місцю і 4 відрізок то вже все автобусами. В результаті цього ми зекономили багато часу, а різниця у вартості з автобусами була порядку +15%.
Додатково про логістику я писав тут - "Патагонія 2019 :: логістика".

Про що буде цикл статей?

Анонс
Ініціалізації подорожі. Коротко про все.
цей пост
Ріо Гранде
Як ми добирались на край землі.
Ушуайя
Ворота в Антарктиду. Чому це місце must-see і чому місце появиться в списку "зроблено", навіть якщо такого у вас нема і не планувався.
Фіцрой
Місцева мекка альпіністів, гарний парк з неймовірними горами.
Серро Торре
Як ми пережили не саму просту ніч в кемпінгу. Історія вершини.
Льодовик Періто-Морено
Неймовірне місце в якому тільки один експонат, проте такий, що з ним  чотири години пролітають непомітно, враховуючи, що льодовики я до цього бачив (і ходив, і лазив, ще й і залазили в один).
Переїзд в Чилі
Найбільш відвідуваний трек у світі W-трек знаходиться в Національному парку Торрес-дель-Пайне. Чому парк попсовий, але туди всі йдуть? Проблеми підготовки, чому ми збирались його дропнути й багато іншого, як-то чому варто їхати в рамках комерційної групи.

Парк та кемпінг Lago Pehoe
Найбільш відвідуваний трек у світі W-трек знаходиться в Національному парку Торрес-дель-Пайне. І це був перший день в цьому парку. Який він кемпінг на самому популярному треку? 

Парк та кемпінг Paine Grande
Наступні дні в парку ще й на основній його частині. Який він кемпінг Paine Grande і що з нього вийде подивитись?

Півострів Вальдес
Чому він відсутній в комерційних програмах? Тваринний світ Патагонії в одному місці. Чи все-таки не весь?
готується
Буенос-Айрес
Колоритне місто з якого почалась і закінчилась подорож.
готується
Логістика
Все про транспорт, аеропорти та вокзали.
Інше Хавчик, загальний бюджет, спорядження (що додав чи залиш би вдома), людей та мову.
Ця інформація буде висвітлена і в інших постах, особливо там де вона грає ключову роль (наприклад парки), але планується також акумульована інформація окремими постами.
готується

Всі статті які готові на момент читання, мають відображатись плашками зразу після цього посту.


Сподобалось? Стати частиною пригоди легко! Перший том вже надруковано в трьох варіантах і вони доступні до замовлення в електронному магазині:
Коментарі:

Дописати коментар