22 серпня 2023

Парк Торрес-дель-Пайне та кемпінг Paine Grande - очікування і реальність :: Патагонія

Єдиний кемпінг з класичного W-треку який він, куди з нього можна пройти і чим він кращий/гірший за попередній?

В цій частині:

 • Кемпінг Paine Grande
   ◦ Поселення і перші враження про кемпінг
   ◦ Вздовж озера
   ◦ Прогулянка до айсбергів
   ◦ Підсумки про кемпінг
 • Продовження маршруту

Кемпінг Paine Grande

Попередній кемпінг Pehoe, про який я писав в попередній частині, знаходиться трішки на відшибі, тому там не було натовпу туристів. І схоже, що більшість відвідувачів, добирались на власному авто. Це була, мабуть, найбільша відмінність від нашого нового табору - Paine Grande, який стоїть на класичному W-треку. Але спочатку поселення, а потім вже екскурсія табором.
1. Нагадую нашу карту відвідування парку:

Поселення і перші враження про кемпінг

Враховуючи, що адмін.будівля знаходиться в якихось сорока метрах від причалу, то можна сказати, що ми спустились з катамарана майже в приймальну, там показали свою бронь і отримали наліпку яку потрібно наклеїти на стропу намету. На годиннику була 17:01.
На стійці реєстрації ми ще дізнались чи можна продовжити бронь (у нас був ще один день під питанням "де будемо ночувати?", бо більше броні в жодному кемпінгу не було) і отримали відповідь, що це не проблема, потрібно зайти до них завтра вранці. Тож найголовніше питання було вирішено і можна було розслабитись. План на день був простим — поставити намет, оглянути табір, нарішати з їжею і встигнути прогулятись вздовж озера.
2. Перед тим як почати ставити табір, потрібно поставити камеру:
фото Юри
3. Жовті колобки це місцеві намети, які можна орендувати, також до них можна взяти килимок та спальник. Тобто є варіант прийти геть з легким рюкзаком:
4. Процес встановлення намету:
5. Результат. На фото зліва можна побачити, що на стропі поки тільки одна наліпка. На фото справа - це завтрашнє фото, коли ми вже продовжили перебування в таборі. На наліпці вказують дата поселення, виселення та к-сть мешканців намету:
Табір Paine Grande сильно відрізнявся від Pehoe, він значно більший, а отже тут вже нема окремих навісів для наметів, хоча деінде стоять маленькі забори, але це й все із захисту. Якщо потрібне сухе місце — йди на кухню. Кухня це окрема будівля з двох частин — велика зала зі столами та лавами і частина поменше для готування їжі. Трохи далі кухні є дві будівлі поменше — чоловічий та жіночий душі. В основній будівлі — готель, міні-магазин і реєстратура. З цікавого — основні тропи вимощені деревом і трішки підняті над землею, такий собі острівок сухості при дощах.
6. Вид на табір від будівлі душу:
7. Вид на табір в десяти метрах від нашого намету:
фото з гугл.карт
8. Поблукати по табору можна на google-картах:

Прикупивши макарошки й сосиски в місцевому магазині, до речі по доволі адекватній вартості, як для такого місця (нагадаю що звідси до найближчого міста 100 км по дорозі + поромна переправа), ми відправились на кухню. Водночас в табір почало доходити більше туристів з найближчих таборів. Вже сильно хотілось жерти, щоб звертати увагу на дрібниці, але сильно задоволених облич я не пам'ятаю. Спочатку макарошки, потім спостереження!

Вздовж озера

Прогулянка вздовж озера у нас розбиралась на дві частини: в одну сторону увечері; в інший — в день від'їзду, перед поромом.
Цього вечора ми пішли геть не далеко, відійшли від табору буквально на один кілометр вниз по карті до невеличкого озера. Це був навіть не трек, а чисто прогулятись подивитись на озеро, зустріти захід сонця на його березі та насолодитись навколишньою красою. Я буквально пару раз спробував щось сфотографувати й зрозумів, що це ідеальний вечір, щоб відпочити від фото.
9. Пірникози з озера Lago Pehoe:
Іншим разом ми відійшли вже на три кілометри й дійшли до Lago Skottsberg. З наближенням до гір почав ще більше закриватись вид на гірські хребти. А якраз половина маршруту W-трека проходить схожими місцями. Це не було чимось новим, це було зрозуміло ще на моменті планування, що найкращий вид буде саме з кемпінгу Pehoe. Але саме ця коротка прогулянка дала візуальне підтвердження. І такі навіть короткі прогулянки залишають за собою спогади та думки на повторне планування подорожі. Я б зробив би все геть інакше, але завжди є часові обмеження та бюджет, за якими залишається важливий голос в будь-якій подорожі.
10. Вид з фінальної точки маршруту:
11. Свіжий сніг на вершинах:

Прогулянка до айсбергів

Найбільший плюс цього кемпінгу в тому, що з нього можна за день збігати до озера Grey і подивитись на льодовик та айсберги, що ми і планували зробити сьогодні. Проте спочатку сніданок! А перед сніданком що? Правильно, заставити себе вилізти зі спальника і намету, бо увесь вчорашній вечір та ніч йшов дощ. Не сильний, але яка тобі різниця, коли ти в теплому спальнику. Тому добряче вилаявшись на дощ, що ніяк не збирався закінчитись довелось вмикати автопілот і одягатись, це останній повний день в таборі і якщо ми не сходимо сьогодні, то завтра жодного шансу на забіг до озера не буде.
12. Зліва — вчорашнє фото, справа — сьогоднішнє. Погодка приготувалась до нашого треку:
Вчора я таки запам'ятав пару туристів зі страждаючими виразами обличчя і вранці ми їх знов зустріли, вони явно встигли добряче "відпочити" і прям "сяяли" від задоволення. І це ніскільки не додавало позитиву цьому унилому ранку. В частині про Фіцрой я не дарма згадував цей парк. Тут нема спортивної туристичної атмосфери. Багато народу приходить на топовий трек і банально натирають собі ноги в перший день походу. Тому, чесно кажучи, хотілось швиденько вибігти з табору, щоб не бачити шкутильгаючих мотиваторів. Добре, що вони прокинулись пізніше нас і ми вже встигли зібратись, продовжити перебування в таборі, поснідати та були готові вирушати під дощем до нашої мети. Попереду були 12 км переважно прямої стежки з максимальним набором висоти в ~260 метрів.
Всю дорогу туди йшов дощ без хвилини перериву, тому ми йшли переважно без зупинок на фото.
13. Фінішна точка маршруту. Справа видно льодовик Grey, за мною озеро Grey в якому плаває величенький айсберг.
фото Юри
Хоча в цій подорожі ми вже бачили айсберги біля льодовика Періто Морено, проте там вони були або впритул до льодовика або дуже далеко. Тут же здоровенні брили плавали в декількох десятків метрів біля нас. І вони були здоровезними. В один момент наш доволі унилий настрій став набагато кращим, ви тільки гляньте на ці радісні обличчя.
14. Ми і айсберг:
Наче з одного боку це просто вода яка плаває в іншій воді, але я вчергове переконався, що льодовики і їх похідні мені подобаються. Звичайно вони приховують дуже багато небезпек, але якщо ти любуєшся ними з відстані, то все добре. До речі я писав розгорнуту статтю "Льодовик і його основні частини" з чого складається льодовик та їх небезпеки.
15. 
16.
17. Фото для масштабу брили льоду та людей на березі:
Коли ми добігли до айсбергів, то дощ закінчився і дав нам трохи перепочити, навіть сонце виходило декілька разів за хмар. А потім знов дощ, перерва, дощ. Перші разів п'ять-сім я навіть рахував, але потім збився і покинув це діло.
В 300 метрах від того місця де ми любувались айсбергами знаходиться кемпінг Grey. Ми скористались їх навісом щоб закип'ятити собі води і приготувати чай для обіду. І побігли назад.
18. Одне з місць по дорозі до озера:

Підсумки про табір та парк

◦ Веб-сайт кемпінгу: www.vertice.travel
◦ Вартість проживання:  CL$ 8'500 або 12$ з мешканця (інформація на момент 2019-2022 років, актуальну інформацію перевіряйте на сайті).
◦ Плюси: великий, знаходиться на W-треку, можна сходити до здоровенного льодовика.
◦ Мінуси: заповнений (складніше забронювати або потрібно це робити завчасно), в цілому він мені сподобався менше ніж Pehoe, але все залежить від цілей подорожі.
Що можу сказати про цей кемпінг — він крутий і вартий своїх грошей. Хоча мені більше сподобався Pehoe, але варто розуміти, що в мене упереджене ставлення, оскільки не просто прийняти, що ми не пройшли увесь трек, а тільки заскочили в один із кемпінгів. Я однозначно хочу повернутись в парк і відвідати ті родзинки які довелось пропустити, але не певен, що хочу йти увесь класичний W-трек.

Продовження маршруту

19. Що туди, що назад перед поромом ми зустріли сім'ю таких птахів:
 
В порівнянні з дорогою сюди черга була більшою десь в п'ять разів. Це було підказкою на те, що більша частина відвідувачів парку таки йдуть трек і тільки на зворотній дорозі користуються човном.
20. Дорога назад:
Зворотня дорога була ідентична дорозі сюди: пором → автобус → Пуерто Наталес (ночівля) → автобус → кордон Чилі-Аргентина → Ель-Калафате → аеропорт. Єдине, що нам не вдалось вписатись в той же самий кемпінг в якому ми ночували по приїзду в Чилі й адміністратор кемпінгу порекомендував нам своїх знайомих. Новий кемпінг мав не таку зручну локацію, але нам головне було переночувати, заодно подивились на новий кемпінг.
21. Прощальний погляд на Фіцрой:

↓↓ в  наступній частині ↓↓
Півострів Вальдес

Сподобалось? Стати частиною пригоди легко! Перший том вже надруковано в трьох варіантах і вони доступні до замовлення в електронному магазині:
Коментарі:

Дописати коментар